Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1273165

Ispitivanje inhibicije α-glukozidaze odabranim polifenolima


Pavičić, Marija
Ispitivanje inhibicije α-glukozidaze odabranim polifenolima, 2022., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1273165 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje inhibicije α-glukozidaze odabranim polifenolima
(Study of α-glucosidase inhibition by selected polyphenols)

Autori
Pavičić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.11

Godina
2022

Stranica
60

Mentor
Vladimir-Knežević, Sanda

Ključne riječi
polifenoli, flavonoidi, fenolne kiseline, stilbeni, α-glukozidaza, šećerna bolest
(polyphenols, flavonoids, phenolic acids, stilbenes, α-glucosidase, diabetes)

Sažetak
Šećerna bolest kronični je metabolički poremećaj sa sve većim brojem oboljelih. Kao jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu predstavlja značajan javnozdravstveni problem. Prevencija, rano otkrivanje te adekvatna terapija su ključne za sprječavanje progresije bolesti i njezinih komplikacija. Bioakivne tvari iz biljaka se sve više istražuju zbog potencijalnih antidijabetičkih svojstava, a manje neželjenih učinaka u odnosu na konvencionalno dostupne antidijabetike. Sposobnost inhibicije α-glukozidaze jedno je od tih poželjnih svojstava budući da smanjivanjem i usporavanjem apsorpcije glukoze doprinosi kontroli postprandijalne hiperglikemije. Cilj ovog rada bio je provesti usporedno ispitivanje sposobnosti odabranih polifenola da inhibiraju aktivnost enzima α-glukozidaze te pronaći poveznicu između učinka i strukturnih obilježja ispitivanih spojeva. Među flavonoidima, najučinkovitijim su se pokazali flavonoli koji imaju dvostruku C2=C3 vezu, hidroksilnu skupinu na C-3 i karbonilnu skupinu na C-4 u središnjem heterocikličnom prstenu C te hidroksilirani aromatski prsten B. Flavonol miricetin (IC50 63, 84 μg/mL), kao jedini ispitani 3', 4', 5'-trihidroksilirani spoj, pokazao se snažnijim inhibitorom enzima u odnosu na di- i monohidroksilirane flavonoide u prstenu B. Fenolne kiseline su se pokazale značajno slabijim inhibitorima enzima u usporedbi s flavonoidima, a na učinak je utjecao stupanj hidroksilacije i metoksilacije aromatskog prstena. Od svih ispitivanih polifenola, stilben resveratrol je pokazao najveću sposobnost inhibicije α-glukozidaze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanda Vladimir-Knežević (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

zir.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Pavičić, Marija
Ispitivanje inhibicije α-glukozidaze odabranim polifenolima, 2022., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Pavičić, M. (2022) 'Ispitivanje inhibicije α-glukozidaze odabranim polifenolima', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavi\v{c}i\'{c}, Marija}, year = {2022}, pages = {60}, keywords = {polifenoli, flavonoidi, fenolne kiseline, stilbeni, α-glukozidaza, \v{s}e\'{c}erna bolest}, title = {Ispitivanje inhibicije α-glukozidaze odabranim polifenolima}, keyword = {polifenoli, flavonoidi, fenolne kiseline, stilbeni, α-glukozidaza, \v{s}e\'{c}erna bolest}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavi\v{c}i\'{c}, Marija}, year = {2022}, pages = {60}, keywords = {polyphenols, flavonoids, phenolic acids, stilbenes, α-glucosidase, diabetes}, title = {Study of α-glucosidase inhibition by selected polyphenols}, keyword = {polyphenols, flavonoids, phenolic acids, stilbenes, α-glucosidase, diabetes}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font