Pregled bibliografske jedinice broj: 1273017
Sastav i kategorizacija ulova vrša za lov škampa na širem području Klenovice
Sastav i kategorizacija ulova vrša za lov škampa na širem području Klenovice, 2021., diplomski rad, diplomski, Split
CROSBI ID: 1273017 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav i kategorizacija ulova vrša za lov škampa na
širem području Klenovice
(Composition and categorization of Norway lobster
creel catches near Klenovica)
Autori
Cvitković, Nika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Split
Datum
03.09
Godina
2021
Stranica
30
Mentor
Brčić, Jure
Ključne riječi
škamp, Nephrops norvegicus, vrša, sastav ulova, Jadran
(Norway lobster, Nephrops norvegicus, creels, catch composition, Adriatic)
Sažetak
U ovom radu analiziran je sastav ulova vrša za lov škampa, Nephrops norvegicus, na području Klenovice (ribolovna zona E, sjeveroistočni Jadran). Istraživanje je provedeno u razdoblju od 19. ožujka do 8. svibnja 2020. godine. Analiziran je kvalitativno-kvantitativni sastav lovine iz 3000 komercijalnih vrša izrađenih od mrežnog tega veličine 36 mm. Tijekom 10 ribolovnih dana ukupno je ulovljeno 9392 jedinke 9 različitih vrsta organizama. Od rakova su u ulovu dominirali rak loptaš Liocarcinus depurator i škamp N. norvegicus, a od ribljih vrsta tragalj Spicara maena. Unatoč tome što je 5 jedinki škampa zabilježeno ispod minimalne referentne veličine za očuvanje (MRVO = 2 cm CL), ipak je zabilježeno odbacivanje ulova škampa i iznad te veličine. Prosječna dužina karapaksa (CL) kod koje je jedinka škampa imala jednaku šansu da bude odbačena ili zadržana iznosila je 3 cm. Tijekom istraživanja ribar je škampe sortirao u dvije dužinske kategorije, i to „mali“ i veliki“ škamp. Dužinski raspon „malih“ škampa kretao se od 3 do 3, 9 cm CL, a „velikih“ od 4 do 5, 7 cm CL. Prosječna dužina kod koje je jedinka škampa imala jednaku šansu da budu kategorizirana kao „mali“ ili „veliki“ iznosila je 4, 1 cm CL.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija