Pregled bibliografske jedinice broj: 1272830
Senzorska procjena i hranjiva vrijednost čajnog peciva obogaćenog izvorima biljnih proteina i vlakana
Senzorska procjena i hranjiva vrijednost čajnog peciva obogaćenog izvorima biljnih proteina i vlakana, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambena tehnologija, Knin
CROSBI ID: 1272830 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska procjena i hranjiva vrijednost čajnog peciva obogaćenog izvorima biljnih proteina i vlakana
(Sensory evaluation and nutritional value of plant protein and fiber enriched tea biscuit)
Autori
Rajić, Antonela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambena tehnologija
Mjesto
Knin
Datum
13.10
Godina
2021
Stranica
38
Mentor
Friganović, Emilija ; Dorbić, Boris
Ključne riječi
čajno pecivo, biljni proteini i vlakna, funkcionalna hrana, senzorska analiza, hranjiva vrijednost
(tea biscuit, vegetable proteins and fibers, functional food, sensory analysis, nutritional value)
Sažetak
Cilj rada bilo je provesti senzorsku procjenu čajnog peciva obogaćenog izvorima biljnih proteina i vlakana, izraditi nutritivnu deklaraciju za najbolje ocijenjeni proizvod te provjeriti može li proizvod biti nositelj prehrambene i/ili zdravstvene tvrdnje. Pripremljeno je obogaćeno čajno pecivo koristeći sirovine: pšenično brašno, konopljino brašno, bademovo brašno, rogačevo brašno, maslinovo ulje, kakako prah, narančina korica, sol i voda. Čajna peciva obogaćena biljnim proteinima i vlaknima ocijenjena su visokim ocjenama od strane potrošača. Nakon procjene 4 uzorka s različitim udjelima konopljinog brašna (lat. Cannabis sativa subsp. sativa L.) u recepturi proizvoda od 0% (kontrolni uzorak), 5 %, 10 % i 15 % na ukupne suhe sastojke najprihvatljiviji uzorak obogaćenog čajnog peciva je onaj s udjelom konopljinog brašna od 10 % na ukupne suhe sastojke. Prema podacima iz izrađene nutritivne deklaracije za najbolje ocijenjeni uzorak, proizvod može nositi određene prehrambene tvrdnje. S obzirom na sirovine, proizvodi mogu biti namijenjeni i veganima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin