Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1272830

Senzorska procjena i hranjiva vrijednost čajnog peciva obogaćenog izvorima biljnih proteina i vlakana


Rajić, Antonela
Senzorska procjena i hranjiva vrijednost čajnog peciva obogaćenog izvorima biljnih proteina i vlakana, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambena tehnologija, Knin


CROSBI ID: 1272830 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska procjena i hranjiva vrijednost čajnog peciva obogaćenog izvorima biljnih proteina i vlakana
(Sensory evaluation and nutritional value of plant protein and fiber enriched tea biscuit)

Autori
Rajić, Antonela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambena tehnologija

Mjesto
Knin

Datum
13.10

Godina
2021

Stranica
38

Mentor
Friganović, Emilija ; Dorbić, Boris

Ključne riječi
čajno pecivo, biljni proteini i vlakna, funkcionalna hrana, senzorska analiza, hranjiva vrijednost
(tea biscuit, vegetable proteins and fibers, functional food, sensory analysis, nutritional value)

Sažetak
Cilj rada bilo je provesti senzorsku procjenu čajnog peciva obogaćenog izvorima biljnih proteina i vlakana, izraditi nutritivnu deklaraciju za najbolje ocijenjeni proizvod te provjeriti može li proizvod biti nositelj prehrambene i/ili zdravstvene tvrdnje. Pripremljeno je obogaćeno čajno pecivo koristeći sirovine: pšenično brašno, konopljino brašno, bademovo brašno, rogačevo brašno, maslinovo ulje, kakako prah, narančina korica, sol i voda. Čajna peciva obogaćena biljnim proteinima i vlaknima ocijenjena su visokim ocjenama od strane potrošača. Nakon procjene 4 uzorka s različitim udjelima konopljinog brašna (lat. Cannabis sativa subsp. sativa L.) u recepturi proizvoda od 0% (kontrolni uzorak), 5 %, 10 % i 15 % na ukupne suhe sastojke najprihvatljiviji uzorak obogaćenog čajnog peciva je onaj s udjelom konopljinog brašna od 10 % na ukupne suhe sastojke. Prema podacima iz izrađene nutritivne deklaracije za najbolje ocijenjeni uzorak, proizvod može nositi određene prehrambene tvrdnje. S obzirom na sirovine, proizvodi mogu biti namijenjeni i veganima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Profili:

Avatar Url Boris Dorbić (mentor)

Avatar Url Emilija Friganović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rajić, Antonela
Senzorska procjena i hranjiva vrijednost čajnog peciva obogaćenog izvorima biljnih proteina i vlakana, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambena tehnologija, Knin
Rajić, A. (2021) 'Senzorska procjena i hranjiva vrijednost čajnog peciva obogaćenog izvorima biljnih proteina i vlakana', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambena tehnologija, Knin.
@phdthesis{phdthesis, author = {Raji\'{c}, Antonela}, year = {2021}, pages = {38}, keywords = {\v{c}ajno pecivo, biljni proteini i vlakna, funkcionalna hrana, senzorska analiza, hranjiva vrijednost}, title = {Senzorska procjena i hranjiva vrijednost \v{c}ajnog peciva oboga\'{c}enog izvorima biljnih proteina i vlakana}, keyword = {\v{c}ajno pecivo, biljni proteini i vlakna, funkcionalna hrana, senzorska analiza, hranjiva vrijednost}, publisherplace = {Knin} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Raji\'{c}, Antonela}, year = {2021}, pages = {38}, keywords = {tea biscuit, vegetable proteins and fibers, functional food, sensory analysis, nutritional value}, title = {Sensory evaluation and nutritional value of plant protein and fiber enriched tea biscuit}, keyword = {tea biscuit, vegetable proteins and fibers, functional food, sensory analysis, nutritional value}, publisherplace = {Knin} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font