Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1272514

Prehrana po duginim bojama


Verbanac, Donatella
Prehrana po duginim bojama // Festival znanosti ; 2019
Zagreb, Hrvatska, 2019. str. NP-NP (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 1272514 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrana po duginim bojama
(Eat the rainbow)

Autori
Verbanac, Donatella

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Skup
Festival znanosti ; 2019

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 08.04.2019. - 13.04.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
prehrana, antioksidansi, pigmenti, biološki aktivni spojevi, voće, povrće
(nutrition, antioxidants, pigments, biologically active compounds, fruits, vegetables)

Sažetak
Hranimo se prema spektru duginih boja Plavo – kako bi naše noge uvijek bile u dobroj formi Plave namirnice sadrže u sebi bioflavonoide, tvari koje poboljšavaju cirkulaciju jer jačaju i čine elastičnima stjenke krvnih žila. Posjeduju prirodni laksativni učinak i djelotvorno su sredstvo u borbi protiv opstipacije ili zatvora. Zbog toga djeluju tonizirajuće i oslobađaju naš organizam od otrova i štetnih metabolita. Da bismo dobili dovoljno takvih tvari na stol treba staviti grožđe, borovice, šljive i patlidžane, namirnice koje su bogate kalijem te olakšavaju cirkulaciju i pomažu u normaliziranju krvnog pritiska. Kalij se uz natrij, gubi iz organizma ako tijekom toplijih dana gubimo tekućinu i te nam namirnice održavaju hidriranost, acido-baznu i elektrolitsku ravnotežu. Žuto – protiv infekcija Namirnice koje su žute boje, donose nam u prvom redu pigmente ksantofili i beta-karoten koji pomažu u prevenciji prijevremenog starenja, održavaju preplanulost kože, kožu čine elastičnijom i manje sklonu nastanku bora. Osim ovih vrijednih sastojka žute namirnice bogate su i vitaminom C, tvari koja je poznata po tome da djeluje na jačanje imunološkog sustava, sazrijevanje limfocita, djelotvorno pomažući u borbi protiv virusnih infekcija, te brani organizam od razornog djelovanja slobodnih radikala. Prema tome slobodno servirajte agrume, breskve i paprike na stol. Žute boje je i žumance jajeta, bogato željezom i beta karotenom, dok je bjelanjak izvor cjelokupnih za život potrebnih esencijalnih aminokiselina. Jaje je i dobar izvor vitamina B skupine, korisnog za zdravlje kože, živčevlja te neophodnog za cjelokupan pravilan rast i razvoj. Osim ovih namirnica, u žute namirnice mogu se još ubrojiti tjestenina, krumpir i kruh. To su namirnice bogate složenim ugljikohidratima – tvarima koje nam najučinkovitije daje energiju za svakodnevni rad i moramo ih tijekom dana najviše konzumirati. Zeleno – djeluje protiv tumora Više se ne može desiti da bilo koja osoba koja donekle vodi računa o pravilnoj prehrani, ne stavi barem nekoliko namirnica ove boje u svakodnevni jelovnik. Istraživanja su pokazala da zelene namirnice uvrštene u prehranu više puta dnevno, u obliku voća i povrća, juha, pašteta uvjetuju upola smanjenja učestalosti pojave tumora na jednjaku, želucu, gušterači, bubrezima i jetri. Prema tome treba jesti blitvu. špinat, brokulu, peršin, kupus, raštiku, kelj, leću, bob, grašak, mahune, rikolu, radič, šparoge. Nadalje, dajte mjesta u svakodnevnom jelovniku i jabukama, kruškama, grožđu... Te namirnice sadrže značajnu količinu tanina, te klorofila koji pomaže u cijeljenju vanjskih i unutrašnjih rana, zatim magnezija, željeza , kroma, kalija, mangana - elemenata neophodnih za pravilni fiziološki razvoj stanica i za održavanje hormonske ravnoteže. Te su namirnice uz to i dobar izvor prehrambenih vlakana, onih topivih i netopivih u vodi koja pomažu u detoksikaciji organizma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
--KK.01.1.1.01.0008 - Znanstveni centar izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu – istraživanja novih platormi i potencijala (CERRM) (Ježek, Davor; Vukičević, Slobodan) ( CroRIS)
--IP-2013-11-5467 - Utvrđivanje sastava crijevne mikrobiote, upalnih markera, prehrambenog i endokrinog statusa u pacijenata s upalnom bolesti crijeva (MINUTE for IBD) (Verbanac, Donatella) ( CroRIS)
EK-ESF-UP.03.1.1.02.0002 - Uvođenje novog programa Eksperimentalne farmakologije i patologije i organizacija ljetne škole Klinička prehrana i dijetoterapija (EXPPAND) (Ježek, Davor, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Donatella Verbanac (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Verbanac, Donatella
Prehrana po duginim bojama // Festival znanosti ; 2019
Zagreb, Hrvatska, 2019. str. NP-NP (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Verbanac, D. (2019) Prehrana po duginim bojama. U: Festival znanosti ; 2019.
@article{article, author = {Verbanac, Donatella}, year = {2019}, pages = {NP-NP}, keywords = {prehrana, antioksidansi, pigmenti, biolo\v{s}ki aktivni spojevi, vo\'{c}e, povr\'{c}e}, title = {Prehrana po duginim bojama}, keyword = {prehrana, antioksidansi, pigmenti, biolo\v{s}ki aktivni spojevi, vo\'{c}e, povr\'{c}e}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Verbanac, Donatella}, year = {2019}, pages = {NP-NP}, keywords = {nutrition, antioxidants, pigments, biologically active compounds, fruits, vegetables}, title = {Eat the rainbow}, keyword = {nutrition, antioxidants, pigments, biologically active compounds, fruits, vegetables}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font