Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1272104

Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja


Dorbić, Boris; Friganović, Emilija; Slipčević, Marija; Davitkovska, Margarita; Bogevska, Zvezda; Vujošević, Ana
Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja // 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture ; Book of Abstracts / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 103-104 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1272104 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja
(Sensory evaluation of different infusions from aromatic herbs)

Autori
Dorbić, Boris ; Friganović, Emilija ; Slipčević, Marija ; Davitkovska, Margarita ; Bogevska, Zvezda ; Vujošević, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture ; Book of Abstracts / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 103-104

Skup
54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
aromatične vrste, aromatični oparci, senzorska procjena
(aromatic species, aromatic infusions, sensory evaluation)

Sažetak
U prošlosti i sadašnjosti čovjek je bio okružen i ovisan o ljekovitom bilju. Postepeno ga je upoznavao i to prvo za liječenje, a kasnije i za ishranu. U preradi aromatičnog bilja uglavnom se koriste samo oni dijelovi biljke (npr. plod, cvijet, list, stabljika, korijen, gomolj itd.) koji sadrže aktivne tvari. Čaj se može prirediti kao oparak, uvarak, provarak i naljev. Uglavnom se većina čajeva pripravlja kao oparak ili infuz. U općem dijelu rada su opisane biološke i kemijske karakteristike aromatičnog bilja čiji su oparci korišteni za senzorsku procjenu, a to su: lavanda, lipa, kamilica, paprena metvica (menta), komorač, kadulja i majčina dušica. U praktičnom dijelu rada metodom senzorske procjene potrošača obavljena je procjena oparaka od gore navedenih vrsta aromatičnog bilja (u filtar vrećicama á 20 g) tvrtke Franck d. o. o, što je ujedno i cilj ovoga rada. Senzorska procjena je provedena tijekom druge polovice 2018. godine na uzorku od 20 studenata Veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu. Rezultati procjene su pokazali sljedeće: ispitanici su ocjenom dovoljan ocijenili oparak od kadulje. Oparci od lavande, majčine dušice i lipe su ocijenjeni ocjenom dobar, a oparke od: mente, kamilice i komorača ispitanici su ocijenili s ocjenom vrlo dobar.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Profili:

Avatar Url Boris Dorbić (autor)

Avatar Url Emilija Friganović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dorbić, Boris; Friganović, Emilija; Slipčević, Marija; Davitkovska, Margarita; Bogevska, Zvezda; Vujošević, Ana
Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja // 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture ; Book of Abstracts / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 103-104 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Dorbić, B., Friganović, E., Slipčević, M., Davitkovska, M., Bogevska, Z. & Vujošević, A. (2019) Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture ; Book of Abstracts.
@article{article, author = {Dorbi\'{c}, Boris and Friganovi\'{c}, Emilija and Slip\v{c}evi\'{c}, Marija and Davitkovska, Margarita and Bogevska, Zvezda and Vujo\v{s}evi\'{c}, Ana}, year = {2019}, pages = {103-104}, keywords = {aromati\v{c}ne vrste, aromati\v{c}ni oparci, senzorska procjena}, title = {Senzorska procjena razli\v{c}itih oparaka od aromati\v{c}nog bilja}, keyword = {aromati\v{c}ne vrste, aromati\v{c}ni oparci, senzorska procjena}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Dorbi\'{c}, Boris and Friganovi\'{c}, Emilija and Slip\v{c}evi\'{c}, Marija and Davitkovska, Margarita and Bogevska, Zvezda and Vujo\v{s}evi\'{c}, Ana}, year = {2019}, pages = {103-104}, keywords = {aromatic species, aromatic infusions, sensory evaluation}, title = {Sensory evaluation of different infusions from aromatic herbs}, keyword = {aromatic species, aromatic infusions, sensory evaluation}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font