Pregled bibliografske jedinice broj: 1272104
Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja
Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja // 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture ; Book of Abstracts / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 103-104 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1272104 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska procjena različitih oparaka od
aromatičnog bilja
(Sensory evaluation of different infusions from
aromatic herbs)
Autori
Dorbić, Boris ; Friganović, Emilija ; Slipčević, Marija ; Davitkovska, Margarita ; Bogevska, Zvezda ; Vujošević, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture ; Book of Abstracts
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 103-104
Skup
54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
aromatične vrste, aromatični oparci, senzorska procjena
(aromatic species, aromatic infusions, sensory evaluation)
Sažetak
U prošlosti i sadašnjosti čovjek je bio okružen i ovisan o ljekovitom bilju. Postepeno ga je upoznavao i to prvo za liječenje, a kasnije i za ishranu. U preradi aromatičnog bilja uglavnom se koriste samo oni dijelovi biljke (npr. plod, cvijet, list, stabljika, korijen, gomolj itd.) koji sadrže aktivne tvari. Čaj se može prirediti kao oparak, uvarak, provarak i naljev. Uglavnom se većina čajeva pripravlja kao oparak ili infuz. U općem dijelu rada su opisane biološke i kemijske karakteristike aromatičnog bilja čiji su oparci korišteni za senzorsku procjenu, a to su: lavanda, lipa, kamilica, paprena metvica (menta), komorač, kadulja i majčina dušica. U praktičnom dijelu rada metodom senzorske procjene potrošača obavljena je procjena oparaka od gore navedenih vrsta aromatičnog bilja (u filtar vrećicama á 20 g) tvrtke Franck d. o. o, što je ujedno i cilj ovoga rada. Senzorska procjena je provedena tijekom druge polovice 2018. godine na uzorku od 20 studenata Veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu. Rezultati procjene su pokazali sljedeće: ispitanici su ocjenom dovoljan ocijenili oparak od kadulje. Oparci od lavande, majčine dušice i lipe su ocijenjeni ocjenom dobar, a oparke od: mente, kamilice i komorača ispitanici su ocijenili s ocjenom vrlo dobar.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin