Pregled bibliografske jedinice broj: 1271787
Maslac - drevni dar iz prirode
Maslac - drevni dar iz prirode // Festival znanosti
Zagreb, Hrvatska, 2023. (radionica, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)
CROSBI ID: 1271787 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Maslac - drevni dar iz prirode
Autori
Dolenčić Špehar, Iva ; Tudor Kalit, Milna ; Bendelja Ljoljić, Darija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo
Skup
Festival znanosti
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.04.2023. - 29.04.2023
Vrsta sudjelovanja
Radionica
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Maslac, mliječna mast, tehnologija proizvodnje
(Butter, milk fat, technology procedure)
Sažetak
Pojava maslaca seže daleko u povijest. Njegova proizvodnja započela je još prije Krista. Pretpostavlja se da je kao i mnogi drugi mliječni proizvodi nastao sasvim slučajno: Nomadi su konjima prenosili vrhnje zavezano u vrećici te nakon nekog vremena uočili da je uslijed topline i treskanja/bućkanja nastao novi proizvod, fine teksture, ugodnog okusa i žute boje. Upravo je bućkanje glavna faza današnjeg tehnološkog postupka proizvodnje maslaca. Maslac, mliječni proizvod s udjelom mliječne masti >80% koja određuje njegovu karakterističnu aromu i boju, dobiva se procesom bućkanja svježeg ili fermentiranog vrhnja. Bućkanjem vrhnja dolazi do nakupljanja mliječne masti te nastanka pjene uslijed djelovanja mehaničke sile lopatica unutar bućkalice. Izlaskom mjehurića zraka iz pjene nastaju zrna maslaca. Radionica će vam omogućiti da zavirite u svijet maslaca kroz sudjelovanje u demonstraciji izrade maslaca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA