Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1271752

Fenolne sastavnice i antioksidacijski učinak vrsta Artemisia caerulescens L., Artemisia verlotiorum Lamotte i Artemisia vulgaris L.


Čaćko, Ana
Fenolne sastavnice i antioksidacijski učinak vrsta Artemisia caerulescens L., Artemisia verlotiorum Lamotte i Artemisia vulgaris L., 2020., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1271752 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fenolne sastavnice i antioksidacijski učinak vrsta Artemisia caerulescens L., Artemisia verlotiorum Lamotte i Artemisia vulgaris L.
(Phenolic compounds and antioxidant effect of Artemisia caerulescens L., Artemisia verlotiorum Lamotte i Artemisia vulgaris L.)

Autori
Čaćko, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.09

Godina
2020

Stranica
53

Mentor
Bival Štefan, Maja

Ključne riječi
Artemisia, fenolne kiseline, flavonoidi, trjeslovine, antioksidacijski učinak
(Artemisia, phenolic acids, flavonoids, tannins, antioxidant activity)

Sažetak
Vrste roda Artemisia tradicionalno se najviše koriste za liječenje gastrointestinalnog te urogenitalnog trakta. Međutim, sve veće razumijevanje oksidacijskog stresa i njegovih posljedica na organizam potaknulo je istraživanja antioksidacijskog djelovanja brojnih biljnih vrsta, pa tako i odabranih vrsta roda Artemisia. U okviru ovog diplomskog rada ispitan je fitokemijski sastav te antioksidacijsko djelovanje zeleni vrsta A.caerulescens, A.verlotiorum te A.vulgaris. Tankoslojnom je kromatografijom u zeleni odabranih vrsta utvrđena prisutnost klorogenske kiseline, izokvercitrina te rutina. Fitokemijski sastav fenolnih kiselina, flavonoida i trjeslovina utvrđen je spektrofotometrijskim metodama. Udio flavonoida u zeleni odabranih vrsta iznosi 0, 59-0, 78%, dok je sadržaj trjeslovina u rasponu1, 17-1, 36%. Sadržaj fenolnih kiselina izražen je kao ekvivalenti klorogenske te ružmarinske kiseline. Dobiven je sadržaj fenolnih kiselina u rasponu od 6, 62 do 7, 05%, odnosno od 2, 76 do 3, 26%. Antioksidacijski učinak etanolnih ekstrakata zeleni odabranih vrsta određen je trima spektrofotometrijskim metodama. Određivanjem sposobnosti hvatanja DPPH radikala (IC50 6, 72-7, 50 μg/mL), određivanjem sposobnosti keliranja iona željeza(II) (IC50 31, 79-128, 79 μg/mL) te određivanjem sposobnosti redukcije (IC50 17, 32-21, 36 μg/mL) pokazano je značajno antioksidacijsko djelovanje odabranih vrsta roda Artemisia.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Bival Štefan (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.pharma.unizg.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Čaćko, Ana
Fenolne sastavnice i antioksidacijski učinak vrsta Artemisia caerulescens L., Artemisia verlotiorum Lamotte i Artemisia vulgaris L., 2020., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Čaćko, A. (2020) 'Fenolne sastavnice i antioksidacijski učinak vrsta Artemisia caerulescens L., Artemisia verlotiorum Lamotte i Artemisia vulgaris L.', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}a\'{c}ko, Ana}, year = {2020}, pages = {53}, keywords = {Artemisia, fenolne kiseline, flavonoidi, trjeslovine, antioksidacijski u\v{c}inak}, title = {Fenolne sastavnice i antioksidacijski u\v{c}inak vrsta Artemisia caerulescens L., Artemisia verlotiorum Lamotte i Artemisia vulgaris L.}, keyword = {Artemisia, fenolne kiseline, flavonoidi, trjeslovine, antioksidacijski u\v{c}inak}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}a\'{c}ko, Ana}, year = {2020}, pages = {53}, keywords = {Artemisia, phenolic acids, flavonoids, tannins, antioxidant activity}, title = {Phenolic compounds and antioxidant effect of Artemisia caerulescens L., Artemisia verlotiorum Lamotte i Artemisia vulgaris L.}, keyword = {Artemisia, phenolic acids, flavonoids, tannins, antioxidant activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font