Pregled bibliografske jedinice broj: 1271752
Fenolne sastavnice i antioksidacijski učinak vrsta Artemisia caerulescens L., Artemisia verlotiorum Lamotte i Artemisia vulgaris L.
Fenolne sastavnice i antioksidacijski učinak vrsta Artemisia caerulescens L., Artemisia verlotiorum Lamotte i Artemisia vulgaris L., 2020., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1271752 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenolne sastavnice i antioksidacijski učinak vrsta Artemisia caerulescens L., Artemisia verlotiorum Lamotte i Artemisia vulgaris L.
(Phenolic compounds and antioxidant effect of Artemisia caerulescens L., Artemisia verlotiorum Lamotte i Artemisia vulgaris L.)
Autori
Čaćko, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.09
Godina
2020
Stranica
53
Mentor
Bival Štefan, Maja
Ključne riječi
Artemisia, fenolne kiseline, flavonoidi, trjeslovine, antioksidacijski učinak
(Artemisia, phenolic acids, flavonoids, tannins, antioxidant activity)
Sažetak
Vrste roda Artemisia tradicionalno se najviše koriste za liječenje gastrointestinalnog te urogenitalnog trakta. Međutim, sve veće razumijevanje oksidacijskog stresa i njegovih posljedica na organizam potaknulo je istraživanja antioksidacijskog djelovanja brojnih biljnih vrsta, pa tako i odabranih vrsta roda Artemisia. U okviru ovog diplomskog rada ispitan je fitokemijski sastav te antioksidacijsko djelovanje zeleni vrsta A.caerulescens, A.verlotiorum te A.vulgaris. Tankoslojnom je kromatografijom u zeleni odabranih vrsta utvrđena prisutnost klorogenske kiseline, izokvercitrina te rutina. Fitokemijski sastav fenolnih kiselina, flavonoida i trjeslovina utvrđen je spektrofotometrijskim metodama. Udio flavonoida u zeleni odabranih vrsta iznosi 0, 59-0, 78%, dok je sadržaj trjeslovina u rasponu1, 17-1, 36%. Sadržaj fenolnih kiselina izražen je kao ekvivalenti klorogenske te ružmarinske kiseline. Dobiven je sadržaj fenolnih kiselina u rasponu od 6, 62 do 7, 05%, odnosno od 2, 76 do 3, 26%. Antioksidacijski učinak etanolnih ekstrakata zeleni odabranih vrsta određen je trima spektrofotometrijskim metodama. Određivanjem sposobnosti hvatanja DPPH radikala (IC50 6, 72-7, 50 μg/mL), određivanjem sposobnosti keliranja iona željeza(II) (IC50 31, 79-128, 79 μg/mL) te određivanjem sposobnosti redukcije (IC50 17, 32-21, 36 μg/mL) pokazano je značajno antioksidacijsko djelovanje odabranih vrsta roda Artemisia.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Maja Bival Štefan
(mentor)