Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1271219

Prehrana - činjenice i mitovi


Verbanac, Donatella
Prehrana - činjenice i mitovi // Novo doba farmacije -spremni na izazove New Pharmacy Era- Ready for Challenges Knjiga Sažetaka Book of Abstracts / Branka, Zorc (ur.).
Zagreb: Mikša, Maja ; Hrvatsko farmaceutsko društvo ; Croatian Pharmaceutical Society, 2019. str. 110-110 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1271219 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrana - činjenice i mitovi
(Nutrition - facts and myths)

Autori
Verbanac, Donatella

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Novo doba farmacije -spremni na izazove New Pharmacy Era- Ready for Challenges Knjiga Sažetaka Book of Abstracts / Branka, Zorc - Zagreb : Mikša, Maja ; Hrvatsko farmaceutsko društvo ; Croatian Pharmaceutical Society, 2019, 110-110

ISBN
978-953-7897-11-6

Skup
6. Hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 04.04.2019. - 07.04.2019

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
prehrana, personalizirani pristup, biološki djelatne tvari, mediteranska prehrana, tekuća biopsija, mikrobiota
(nutrition, personalized approach, biologically active substances, Mediterranean diet, liquid biopsy, microbiota)

Sažetak
Pravilna prehrana je cjelovit pojam koji podrazumijeva odgovoran pristup životu. Svatko mora preuzeti odgovornost za ono što unosi u svoj organizam putem hrane jer iako hrana nikad neće moći biti naš lijek, onaj koji će nas izliječiti u tri dana i otkloniti nam bolove trenutno, može biti naš saveznik u vječnoj borbi za zdravlje. Slijedeći pomno principe pravilne i zdrave prehrane u pojedinim bolestima i stanjima pomažemo našem organizmu da se brzo oporavi i povrati ravnotežu koja znači zdravlje. U razvijenim zemljama Zapada, pa tako i kod nas polako se ljudi vraćaju svojim korijenima kada je o prehrani riječ. Višestruko se ističe važnost prehrane karakteristične za naše pretke. Ironija je tim veća što smo, zapljusnuti svojevrsnom epidemijom kroničnih bolesti poput pretilosti, dijabetesa tipa II, srčanih i moždanih udara, ateroskeroze i malignih bolesti, otkrili da nam takozvani brzi način prehrane ne odgovara. Ohrabruje činjenica da se i u nas sve više ističe vrijednost pravilne prehrane koja je velikim dijelom promatrana kroz prizmu dobro nam znane mediteranske prehrane. Ona se zasniva na širokoj upotrebi sezonskog voće i povrća, po mogućnosti mijenjajući pojedine namirnice svakodnevno, tako da se dobije raznovrsnost jelovnika. Nadalje, preporuča se upotreba sirovog voća i povrća, a ako se koristi kuhano onda ono mora biti pripremljeno na način koji iziskuje minimalnu obradu i što kraću pripremu. Ugljikohidrati čine najveći dio energenata kojima se osigurava dnevni unos kalorija i uglavnom se jedu tijekom prvog dijela dana, do ranog poslijepodneva. Umjerena je upotreba mlijeka, ali se koriste u velikoj mjeri fermentirani mliječni proizvodi i svakako se ne smije zaboraviti tradicionalna upotreba raznih vrsta sireva. Proteini se osiguravaju unosom mahunarki i ribe, dok se meso koristi umjereno. Jako se naglašava upotreba plave ribe više puta tjedno zbog blagotvornog djelovanja na sveukupno zdravlje organizma. Maslinovo ulje čini osnovni začin u ovom načinu prehrane jer se detaljnim ispitivanjima došlo do zaključka kako doprinosi zdravlju našeg organizma dajući nam biološki aktivne spojeve koji djeluju protuupalno i antioksidativno. Koju prehranu preporučiti pacijentu ovisi o individualnim osobinama pojedinca, dobi, tjelesnoj građi, biokemijskim i hematološkim nalazima, o svakodnevnim tjelesnim i umnim aktivnostima koje osoba provodi. Stoga je još jednom važno istaknuti da je istina povezana s pravilnom prehranom duboko ukorijenjena u našu tradiciju, ali i da se zahvaljujući razvoju novih znanstvenih spoznaja kroz multidisciplinarni pristup možemo uspješno suprotstaviti brojnim mitovima i neistinama koji unose nesporazume i zablude u svakodnevno razumijevanje principa pravilne prehrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
--IP-2013-11-5467 - Utvrđivanje sastava crijevne mikrobiote, upalnih markera, prehrambenog i endokrinog statusa u pacijenata s upalnom bolesti crijeva (MINUTE for IBD) (Verbanac, Donatella) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Donatella Verbanac (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Verbanac, Donatella
Prehrana - činjenice i mitovi // Novo doba farmacije -spremni na izazove New Pharmacy Era- Ready for Challenges Knjiga Sažetaka Book of Abstracts / Branka, Zorc (ur.).
Zagreb: Mikša, Maja ; Hrvatsko farmaceutsko društvo ; Croatian Pharmaceutical Society, 2019. str. 110-110 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Verbanac, D. (2019) Prehrana - činjenice i mitovi. U: Branka, Z. (ur.)Novo doba farmacije -spremni na izazove New Pharmacy Era- Ready for Challenges Knjiga Sažetaka Book of Abstracts.
@article{article, author = {Verbanac, Donatella}, editor = {Branka, Z.}, year = {2019}, pages = {110-110}, keywords = {prehrana, personalizirani pristup, biolo\v{s}ki djelatne tvari, mediteranska prehrana, teku\'{c}a biopsija, mikrobiota}, isbn = {978-953-7897-11-6}, title = {Prehrana - \v{c}injenice i mitovi}, keyword = {prehrana, personalizirani pristup, biolo\v{s}ki djelatne tvari, mediteranska prehrana, teku\'{c}a biopsija, mikrobiota}, publisher = {Mik\v{s}a, Maja ; Hrvatsko farmaceutsko dru\v{s}tvo ; Croatian Pharmaceutical Society}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Verbanac, Donatella}, editor = {Branka, Z.}, year = {2019}, pages = {110-110}, keywords = {nutrition, personalized approach, biologically active substances, Mediterranean diet, liquid biopsy, microbiota}, isbn = {978-953-7897-11-6}, title = {Nutrition - facts and myths}, keyword = {nutrition, personalized approach, biologically active substances, Mediterranean diet, liquid biopsy, microbiota}, publisher = {Mik\v{s}a, Maja ; Hrvatsko farmaceutsko dru\v{s}tvo ; Croatian Pharmaceutical Society}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font