Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1270796

Fitokemijski profil, funkcionalna svojstva i fizikalno-kemijski parametri tradicionalne istarske travarice biske


Hanousek Čiča, Karla
Fitokemijski profil, funkcionalna svojstva i fizikalno-kemijski parametri tradicionalne istarske travarice biske, 2022., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Croatia


CROSBI ID: 1270796 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fitokemijski profil, funkcionalna svojstva i fizikalno-kemijski parametri tradicionalne istarske travarice biske
(Phytochemical profile, functional properties and physicochemical parameters of traditional Istrian herbal spirit biska)

Autori
Hanousek Čiča, Karla

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Croatia

Datum
06.12

Godina
2022

Stranica
168

Mentor
Mtvčić, Jasna

Ključne riječi
biska, imela, maceracija, fenolni spojevi, funkcionalna svojstva, fizikalno-kemijski parametri
(biska, mistletoe, maceration, phenolic compounds, functional properties, physicochemical parameters)

Sažetak
Biska je tradicionalna istarska travarica koja se proizvodi postupkom maceracije lišća i grančica imele (Viscum album) u vodeno-etanolnoj bazi, najčešće komovici. Cilj ovog rada je definirati optimalne parametre procesa maceracije imele u vodeno-etanolnoj bazi s obzirom na volumni udio etanola, koncentraciju biljnog materijala i trajanje samog postupka, identificirati i kvantificirati biološki aktivne spojeve u pripremljenim maceratima imele i komercijalnim uzorcima biske, ispitati njihova funkcionalna svojstva (antioksidacijska, antimikrobna i antiproliferacijska), ispitati stabilnost biološki aktivnih spojeva tijekom in vitro gastrointestinalne probave te odrediti fizikalno-kemijske parametre uzoraka (pH vrijednost, sadržaj ukupnih kiselina i ukupnog ekstrakta, kromatske parametre te profil aroma spojeva). Dobiveni rezultati i izvedeni zaključci potvrđuju hipotezu istraživanja da tradicionalna istarska travarica biska sadrži biološki aktivne spojeve imele (fenolne kiseline, flavonoide i kumarine) odgovorne za funkcionalna svojstva biske. Udio fenolnih spojeva u uzorcima ovisi o ispitivanim parametrima maceracije pri čemu statistički značajan utjecaj imaju masena koncentracija biljnog materijala i vrijeme maceracije. Od ispitanih funkcionalnih svojstava, uzorci su pokazali značajnu antioksidacijsku i antiproliferacijsku aktivnost, dok je antimikrobna aktivnost prema odabranim test-mikroorganizmima zanemariva. Fizikalno-kemijski parametri uzoraka rezultat su proizvodnog postupka: kvalitete i količine biljnog materijala, kvalitete vodeno-alkoholne baze te procesnih parametara maceracije. Primjenom određenih optimalnih parametara maceracije pri kojima se postiže najveći sadržaj biološki aktivnih spojeva (80 g L-1 imele, 55 % v/v vodeno-etanolna baza te trajanje maceracije 3 tjedna), moguće je unaprijediti proizvodni postupak u cilju proizvodnje biske boljih funkcionalnih svojstava što će doprinijeti dodatnoj valorizaciji biske kao tradicionalnog, autohtonog proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Karla Hanousek Čiča (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hanousek Čiča, Karla
Fitokemijski profil, funkcionalna svojstva i fizikalno-kemijski parametri tradicionalne istarske travarice biske, 2022., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Croatia
Hanousek Čiča, K. (2022) 'Fitokemijski profil, funkcionalna svojstva i fizikalno-kemijski parametri tradicionalne istarske travarice biske', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Croatia.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hanousek \v{C}i\v{c}a, Karla}, year = {2022}, pages = {168}, keywords = {biska, imela, maceracija, fenolni spojevi, funkcionalna svojstva, fizikalno-kemijski parametri}, title = {Fitokemijski profil, funkcionalna svojstva i fizikalno-kemijski parametri tradicionalne istarske travarice biske}, keyword = {biska, imela, maceracija, fenolni spojevi, funkcionalna svojstva, fizikalno-kemijski parametri}, publisherplace = {Zagreb, Croatia} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hanousek \v{C}i\v{c}a, Karla}, year = {2022}, pages = {168}, keywords = {biska, mistletoe, maceration, phenolic compounds, functional properties, physicochemical parameters}, title = {Phytochemical profile, functional properties and physicochemical parameters of traditional Istrian herbal spirit biska}, keyword = {biska, mistletoe, maceration, phenolic compounds, functional properties, physicochemical parameters}, publisherplace = {Zagreb, Croatia} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font