Pregled bibliografske jedinice broj: 1270768
Utjecaj godine, sorte i tretmana dušičnim gnojivom na kvalitetu zrna ozime pšenice
Utjecaj godine, sorte i tretmana dušičnim gnojivom na kvalitetu zrna ozime pšenice // Sjemenarstvo, 33 (2022), 1-2; 5-16 doi:10.33128/s1 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1270768 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj godine, sorte i tretmana dušičnim gnojivom
na kvalitetu zrna ozime pšenice
(Effect of year, variety and treatment with nitrogen
fertilizer on grain quality of winter wheat)
Autori
Maričević, Marko ; Ikić, Ivica ; Jukić, Katarina ; Sever, Matija ; Stepinac, Domagoj ; Lovrić, Ana
Izvornik
Sjemenarstvo (1330-0121) 33
(2022), 1-2;
5-16
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
pšenica, sorta, sadržaj proteina, hektolitarska masa
(wheat, variety, protein content, hectolitre mass)
Sažetak
Pšenica je po proizvodnji druga najvažnija ratarska kultura u Republici Hrvatskoj. Uvođenjem Kodeksa otkupa žitarica i uljarica, pored uroda zrna, sve veća važnost poklanja se parametrima kvalitete zrna pšenice, prvenstveno sadržaju proteina i hektolitarskoj masi, koji direktno utječu na cijenu pšenice prilikom otkupa. Genetski potencijal sorte kao i okolinski uvjeti izravno utječu na navedene parametre. Trogodišnjim istraživanjem provedenim na lokaciji Staro Topolje na 12 sorti ozime pšenice, uzgajanim pri tri različite razine gnojidbe dušikom, procijenjen je utjecaj godine, sorte i tretmana dušičnim gnojivom na sadržaj proteina, hektolitarsku masu i masu 1000 zrna. Prema dobivenim rezultatima utvrđen je signifikantan utjecaj godine, sorte i tretmana dušičnim gnojivom na sadržaj proteina. Najveći utjecaj na ovo svojstvo imala je godina, zatim tretman dušičnim gnojivom, a najmanji sorta. Signifikantan utjecaj godine i sorte utvrđen je i za hektolitarsku masu, dok tretman dušičnim gnojivom nije signifikantno utjecao na ovo svojstvo, uz činjenicu da je utjecaj godine bio znatno veći u odnosu na sortu. Također je utvrđeno da su sve testirane sorte jednako reagirale na tretman dušičnim gnojivom. Prosječni sadržaj proteina pri najnižoj količini primijenjenog dušičnog gnojiva iznosio je 11, 08 %, pri srednjoj 11, 95 %, a pri najvišoj 12, 89 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.
Profili:
Ana Lovrić
(autor)
Domagoj Stepinac
(autor)
Ivica Ikić
(autor)
Marko Maričević
(autor)
Katarina Jukić
(autor)