Pregled bibliografske jedinice broj: 1269762
ULOGA PREHRANE U PREVENCIJI BOLESTI – OD TRUDNOĆE DO 5. GODINE
ULOGA PREHRANE U PREVENCIJI BOLESTI – OD TRUDNOĆE DO 5. GODINE // Zbornik sažetaka 15. međunarodnog kongresa Štamparovi dani / Brizar, Ivica (ur.).
Požega: Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar, 2023. str. 5-5 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1269762 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ULOGA PREHRANE U PREVENCIJI BOLESTI – OD TRUDNOĆE DO
5. GODINE
(The Role of Diet in Prevention of Diseases - from
pregnancy to first 5 years)
Autori
Banjari, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 15. međunarodnog kongresa Štamparovi dani
/ Brizar, Ivica - Požega : Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar, 2023, 5-5
Skup
15. međunarodni kongres Štamparovi dani
Mjesto i datum
Pleternica, Hrvatska, 05.05.2023. - 07.05.2023
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
dijete ; razvoj djeteta ; prehrana ; trudnoća ; suplementacija
(child ; child development ; nutrition ; pregnancy ; supplementation)
Sažetak
Temelj za zdrav rast i razvoj djeteta se postavlja još u periodu trudnoće. Sve starija dob žene, preegzistirajuća zdravstvena stanja i problem pretilosti u predtrudničkom razdoblju te preveliki dobitak na masi, loša kvaliteta prehrane i posljedične metaboličke komplikacije tijekom trudnoće značajno negativno utječu na sam ishod trudnoće i in utero predisponiraju dijete za brojne zdravstvene probleme u kasnijim fazama života. Izbalansirana prehrana je važna tijekom cijelog života, no njezina uloga, posebice u prvih pet godina života još je izraženija. Zlatni stadnard u planiranju prehrane zdravog djeteta u dobi do 5. godina je piramida pravilne prehrane. Masnoće trebaju biti zastupljene u većoj mjeri kako bi se zadovoljile potrebe mozga, a posebice se ističe potreba za konzumacijom jaja i ribe. Za razvoj koštano-mišićnog sustava osim mlijeka i mlječnih proizvoda koji su izvor visokovrijednih bjelančevina, kalcija i fosfora, potrebno je osigurati dovoljan unos tamno zelenog i žutog povrća za koje je potvrđen pozitivan učinak na koštanu masu. Broj dnevnih obroka varira ; od tri glavna i tri međuobroka u dobi do 3. godine, a kako se povećava količina hrane koju dijete može pojesti u jednom obroku, broj obroka se u dobi od 5. godina polako smanjuje. Žitarice, voće i povrće će osigurati prehrambena vlakna, a probiotici se mogu dati kao potpora crijevnoj mikroflori, bilo u obliku jogurta ili dodatka prehrani. Djeci u dobi od 1. do 5. godina potrebno je osigurati 600 IU vitamina D na dan, a suplementacija se provodi u zimskim mjesecima. Primjena adaptiranih mliječnih formula kod djece u dobi od 1. do 3. godine zahtijeva pažljivo usklađivanje nutritivnog unosa kroz drugu hranu, a kako bi se djecu naučilo na krutu hranu, poticalo žvakanje i razvoj desni, osigurao unos prehrambenih vlakana kao potpora probavi i naučilo ih se na različite okuse. Za prevenciju karijesa, treba izbjegavati zaslađene napitke (i slatkiše općenito) i djecu poticati na pijenje vode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam