Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1269725

Proizvodnja kefirnog napitka u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru uz dodatak suhih smokvi


Kralj, Monika
Proizvodnja kefirnog napitka u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru uz dodatak suhih smokvi, 2023., diplomski rad, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 1269725 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja kefirnog napitka u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru uz dodatak suhih smokvi
(Production of kefir beverage in horizontal tubular bioreactor with the addition of dried figs)

Autori
Kralj, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
04.05

Godina
2023

Stranica
49

Mentor
Pavlečić, Mladen

Ključne riječi
kefirni napitak, smokve, HRCB, intervalna rotacija, konstantna rotacija
(kefir drink, figs, HRTB, interval rotation, constant rotation)

Sažetak
Kefirni napitak je proizvod dobiven fermentacijom šećerne podloge koju provodi združena kultura mikroorganizama. Karakterizira ga probiotičko, protuupalno, antioksidativno i antibakterijsko djelovanje. U preliminarnom dijelu ovog diplomskog rada ispitan je utjecaj količine dodanih suhih smokvi na dinamiku proizvodnje i sastav kefirnog napitka. Na temelju preliminarnih rezultata u drugom dijelu istraživanja ispitana je mogućnost proizvodnje kefirnog napitka u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru (HRCB-u) s dodanom količinom suhih smokvi od 0, 2 % m/V. Eksperimenti u HRCB-u su provedeni korištenjem konstantne i intervalne rotacije bioreaktora te je ukupno provedeno šest različitih eksperimenta. Intervalna rotacija bioreaktora pokazala se kao bolji izbor u proizvodnji kefirnog napitka s obzirom na više prinose glavnih produkata fermentacije, a nešto bolji rezultati su ostvareni u slučaju kada su postavke bioreaktora iznosile 6/54 (6 minuta rotacija, 54 minute mirovanje unutar jednog sata).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mladen Pavlečić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kralj, Monika
Proizvodnja kefirnog napitka u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru uz dodatak suhih smokvi, 2023., diplomski rad, Zagreb, Hrvatska
Kralj, M. (2023) 'Proizvodnja kefirnog napitka u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru uz dodatak suhih smokvi', diplomski rad, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kralj, Monika}, year = {2023}, pages = {49}, keywords = {kefirni napitak, smokve, HRCB, intervalna rotacija, konstantna rotacija}, title = {Proizvodnja kefirnog napitka u horizontalnom rotiraju\'{c}em cijevnom bioreaktoru uz dodatak suhih smokvi}, keyword = {kefirni napitak, smokve, HRCB, intervalna rotacija, konstantna rotacija}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kralj, Monika}, year = {2023}, pages = {49}, keywords = {kefir drink, figs, HRTB, interval rotation, constant rotation}, title = {Production of kefir beverage in horizontal tubular bioreactor with the addition of dried figs}, keyword = {kefir drink, figs, HRTB, interval rotation, constant rotation}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font