Pregled bibliografske jedinice broj: 1269697
Primjena ploda brusnice kao prirodnog kiselo-baznog indikatora
Primjena ploda brusnice kao prirodnog kiselo-baznog indikatora // SKOKI Knjiga sažetaka
Zagreb, Hrvatska, 2023. str. 37-37 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1269697 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena ploda brusnice kao prirodnog kiselo-baznog
indikatora
(Application of cranberry as acid-base indicator)
Autori
Rubil, Monika ; Laszlo, Ladislava ; Amić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
SKOKI Knjiga sažetaka
/ - , 2023, 37-37
ISBN
978-953-6894-83-3
Skup
Studentski kongres o održivoj kemiji i inženjerstvu
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 01.04.2023
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
brusnica ; alternativni indikatori ; otapala
(cranberry ; alternative indicators ; solvents)
Sažetak
Brusnicom se naziva nekoliko vrsta grmolikih biljaka koje pripadaju porodici vrjesovki, Ericaceae. Ove biljke su raširene po sjevernoj hemisferi, a poznate su po crvenim plodovima. Plodovi su bogati vitaminima i mineralima te su zastupljeni u raznim prehrambenim proizvodima. Boja ploda govori da se u plodu nalaze i spojevi koji bi pri pojedinom pH mogli dati drugačiju boju, stoga bi plodovi brusnice mogli poslužiti u pripremi prirodnih kiselobaznih indikatora. U radu su pomoću svježih plodova brusnice i odabranih otapala (voda i etanol – zelena otapala) pripremljene otopine indikatora. Cilj je bio utvrditi bolje otapalo za pripremu indikatora, ispitati trajnost i mogućnost recikliranja (radi smanjenja stvaranja otpada). Indikatori i korišteni biljni materijal su se pokazali dugotrajnima, a osim toga imaju i niz drugih prednosti (nema otpada, zelena otapala, jednostavna priprema, nisu opasni). Obzirom na navedene prednosti, brusnica bi mogla naći primjenu u učionici kemije. Osim što bi se pomoću nje pripremili indikatori, samo gradivo (kiseline, baze, indikatori) bi se povezalo sa životom što bi pospješilo razumijevanje i olakšalo pamćenje i učenje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija