Pregled bibliografske jedinice broj: 1269695
Ispitivanje primjene voća kao alternativnog pH indikatora
Ispitivanje primjene voća kao alternativnog pH indikatora // SKOKI Knjiga sažetaka
Zagreb, Hrvatska, 2023. str. 33-33 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1269695 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje primjene voća kao alternativnog pH
indikatora
(Study of application of fruit as alternative pH
indicator)
Autori
Knežević, Antonela ; Amić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
SKOKI Knjiga sažetaka
/ - , 2023, 33-33
ISBN
978-953-6894-83-3
Skup
Studentski kongres o održivoj kemiji i inženjerstvu
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 01.04.2023
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
pH indikatori ; voće ; otapala
(pH indicators ; fruit ; solvents)
Sažetak
Ukoliko nastava kemije uključuje pokus, tada se u nastavi koriste kemikalije koje mogu biti otrovne, opasne i štetne za okoliš. U nekim slučajevima ove se kemikalije mogu zamijeniti alternativnim „kemikalijama", kao što su npr. alternativni pH indikatori. Prethodna ispitivanja su pokazala kako se biljni materijal može uspješno upotrijebiti kao prirodni pH indikator [1-4]. U ovom radu su prethodna istraživanja proširena te uključuju ispitivanje voća kao potencijalnog indikatora i značaj odabranih otapala u pripremi indikatora. Cilj rada bio je pripremiti indikator koji bi bio funkcionalan, dostupan, bezopasan, s mogućnošću recikliranja. Istraženi biljni materijal bilo je odabrano koštičavo voće, primjerice višnje, trešnje, marelice, šljive i dr., u obliku svježeg neprerađenog voća. U preliminarnom ispitivanju odabrano je otapalo (voda ili etanol (25, 50, 75 ili 100 %), a potom i omjer voća i otapala (1 : 10, 1 : 15, 1 : 20). Za dalji rad odabrana su ona otapala i omjer koji su dali najbolje rezultate. Dobiveni rezultati pokazuju veliki potencijal voća i etanola u primjeni alternativnih pH indikatora. Kao vizualno dojmljivi pokazali su se indikatori pripremljeni od trešnje (50 i 75 % etanol) i drenjine (25, 50, 75 % etanol).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija