Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1269695

Ispitivanje primjene voća kao alternativnog pH indikatora


Knežević, Antonela; Amić, Ana
Ispitivanje primjene voća kao alternativnog pH indikatora // SKOKI Knjiga sažetaka
Zagreb, Hrvatska, 2023. str. 33-33 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1269695 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje primjene voća kao alternativnog pH indikatora
(Study of application of fruit as alternative pH indicator)

Autori
Knežević, Antonela ; Amić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
SKOKI Knjiga sažetaka / - , 2023, 33-33

ISBN
978-953-6894-83-3

Skup
Studentski kongres o održivoj kemiji i inženjerstvu

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 01.04.2023

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
pH indikatori ; voće ; otapala
(pH indicators ; fruit ; solvents)

Sažetak
Ukoliko nastava kemije uključuje pokus, tada se u nastavi koriste kemikalije koje mogu biti otrovne, opasne i štetne za okoliš. U nekim slučajevima ove se kemikalije mogu zamijeniti alternativnim „kemikalijama", kao što su npr. alternativni pH indikatori. Prethodna ispitivanja su pokazala kako se biljni materijal može uspješno upotrijebiti kao prirodni pH indikator [1-4]. U ovom radu su prethodna istraživanja proširena te uključuju ispitivanje voća kao potencijalnog indikatora i značaj odabranih otapala u pripremi indikatora. Cilj rada bio je pripremiti indikator koji bi bio funkcionalan, dostupan, bezopasan, s mogućnošću recikliranja. Istraženi biljni materijal bilo je odabrano koštičavo voće, primjerice višnje, trešnje, marelice, šljive i dr., u obliku svježeg neprerađenog voća. U preliminarnom ispitivanju odabrano je otapalo (voda ili etanol (25, 50, 75 ili 100 %), a potom i omjer voća i otapala (1 : 10, 1 : 15, 1 : 20). Za dalji rad odabrana su ona otapala i omjer koji su dali najbolje rezultate. Dobiveni rezultati pokazuju veliki potencijal voća i etanola u primjeni alternativnih pH indikatora. Kao vizualno dojmljivi pokazali su se indikatori pripremljeni od trešnje (50 i 75 % etanol) i drenjine (25, 50, 75 % etanol).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Ana Amić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Knežević, Antonela; Amić, Ana
Ispitivanje primjene voća kao alternativnog pH indikatora // SKOKI Knjiga sažetaka
Zagreb, Hrvatska, 2023. str. 33-33 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Knežević, A. & Amić, A. (2023) Ispitivanje primjene voća kao alternativnog pH indikatora. U: SKOKI Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Antonela and Ami\'{c}, Ana}, year = {2023}, pages = {33-33}, keywords = {pH indikatori, vo\'{c}e, otapala}, isbn = {978-953-6894-83-3}, title = {Ispitivanje primjene vo\'{c}a kao alternativnog pH indikatora}, keyword = {pH indikatori, vo\'{c}e, otapala}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Antonela and Ami\'{c}, Ana}, year = {2023}, pages = {33-33}, keywords = {pH indicators, fruit, solvents}, isbn = {978-953-6894-83-3}, title = {Study of application of fruit as alternative pH indicator}, keyword = {pH indicators, fruit, solvents}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font