Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1269147

Potencijalna primjena otpadnih voda prerade maslina u prehrambenoj industriji


Šumera. Maja; Šarolić. Mladenka
Potencijalna primjena otpadnih voda prerade maslina u prehrambenoj industriji // Knjiga sazetaka 4. ZORH susreta / Sedlar, Jelena ; Alešković, Luka Marijan ; Nižić, Katarina (ur.).
Split: Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, 2023. str. 42-42 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 1269147 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potencijalna primjena otpadnih voda prerade maslina u prehrambenoj industriji
(Potential applications of olive mill wastewater in food industry)

Autori
Šumera. Maja ; Šarolić. Mladenka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Knjiga sazetaka 4. ZORH susreta / Sedlar, Jelena ; Alešković, Luka Marijan ; Nižić, Katarina - Split : Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, 2023, 42-42

ISBN
978-953-7803-20-9

Skup
4. ZORH susret

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 20.04.2023. - 21.04.2023

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
otpadna voda, prerada maslina, potencijalna primjena, prehrambena industrija
(olive mill waste water, processing olives, potential applications, food industry)

Sažetak
Maslinarstvo predstavlja važnu gospodarsku djelatnost posebice u zemljama mediteranskog područja. U prilog tome govore i podaci Međunarodnog vijeća za masline (IOC – International Olive Council), prema kojima je svjetska proizvodnja maslinovog ulja u 2020./2021. godini iznosila je 3, 01 milijuna tona, od čega je većina ulja proizvedena upravo u zemljama Mediterana. Prerada maslina u ulje generira značajnu količinu nusproizvoda čije zbrinjavanje stvara ozbiljan ekološki i ekonomski pritisak. Jedan od vodećih nusproizvoda prerade maslina je otpadna voda iz uljara čiji kemijski sastav varira ovisno o sorti maslina, pedološkim i agrotehničkim značajkama te načinu prerade plodova u ulje. Procjenjuje se da preradom maslina nastaje oko 20- 32 % maslinovog ulja, 30 % polučvrstog otpada te 40-50 % otpadne vode [1]. Novija istraživanja usmjerena na potencijalno iskorištavanje otpadnih voda vrlo su obećavajuća u smislu izdvajanja visokovrijednih bioaktivnih sastojka te njihovom dodatku u brojne prehrambene proizvode. Tako su se, primjerice, fenolni ekstrakti otpadnih voda prerade maslina pokazali vrlo učinkoviti u povećanju biološke vrijednosti, stabilnosti, poboljšanju senzorskih obilježja te tehnoloških karakteristika brojnih mesnih prerađevina, emulzija, mlijeka i mliječnih proizvoda, funkcionalnih i fermentiranih pića, pekarskih proizvoda i dr. Osim fenolnih sastojaka, otpadne vode iz prerade maslina bogate su i biološki vrijednim sastojcima poput pektina, enzima, vlakana i drugih sastojaka koji također mogu naći svoju primjenu u prehrambenoj industriji [2]. Pravilnim gospodarenjem otpadom iz prerade maslina u ulje doprinosi se značajnom smanjenju pritisaka na okoliš, povećanju biološke vrijednosti i stabilnosti brojnih prehrambenih proizvoda čime se postiže ekonomska i ekološka održivost cjelokupnog proizvodnog procesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


Citiraj ovu publikaciju:

Šumera. Maja; Šarolić. Mladenka
Potencijalna primjena otpadnih voda prerade maslina u prehrambenoj industriji // Knjiga sazetaka 4. ZORH susreta / Sedlar, Jelena ; Alešković, Luka Marijan ; Nižić, Katarina (ur.).
Split: Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, 2023. str. 42-42 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Šumera. Maja & Šarolić. Mladenka (2023) Potencijalna primjena otpadnih voda prerade maslina u prehrambenoj industriji. U: Sedlar, J., Alešković, L. & Nižić, K. (ur.)Knjiga sazetaka 4. ZORH susreta.
@article{article, year = {2023}, pages = {42-42}, keywords = {otpadna voda, prerada maslina, potencijalna primjena, prehrambena industrija}, isbn = {978-953-7803-20-9}, title = {Potencijalna primjena otpadnih voda prerade maslina u prehrambenoj industriji}, keyword = {otpadna voda, prerada maslina, potencijalna primjena, prehrambena industrija}, publisher = {Kemijsko-tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Splitu}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }
@article{article, year = {2023}, pages = {42-42}, keywords = {olive mill waste water, processing olives, potential applications, food industry}, isbn = {978-953-7803-20-9}, title = {Potential applications of olive mill wastewater in food industry}, keyword = {olive mill waste water, processing olives, potential applications, food industry}, publisher = {Kemijsko-tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Splitu}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font