Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1268618

Između krize i obilja - kulturološki aspekti tradicijske kuhinje Slavonije, Baranje i Srijema


Španiček, Žarko
Između krize i obilja - kulturološki aspekti tradicijske kuhinje Slavonije, Baranje i Srijema // Tradicijom usprkos krizi - može li se? / Zmaić, Krunoslav ; Sudarić, Tihana (ur.).
Vinkovci: Sveučilište Josip Juraj Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2011. str. 53-72


CROSBI ID: 1268618 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Između krize i obilja - kulturološki aspekti tradicijske kuhinje Slavonije, Baranje i Srijema
(Between Crisis and Abundance - Cultural Aspects of the Traditional Cuisine of Slavonia, Baranja and Syrmia)

Autori
Španiček, Žarko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Tradicijom usprkos krizi - može li se?

Urednik/ci
Zmaić, Krunoslav ; Sudarić, Tihana

Izdavač
Sveučilište Josip Juraj Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Grad
Vinkovci

Godina
2011

Raspon stranica
53-72

ISBN
978-953-6331-97-0

Ključne riječi
tradicijska prehrana, prehrambeni modeli, oskudica hrane, obilje
(traditional diet, food models, scarcity of food, abundance)

Sažetak
Rad je zamišljen ako temeljni pregled kulturoloških značajki tradicijske prehrane Slavonije, Srijeme i Baranje od srednjeg vijeka do danas koji ima dva glavna cilja. S jedne strane, članak treba poslužiti kao nacrt za šire i sustavnije istraživanje ovog segmenta tradicijske baštine, a s druge strane nastoji ukazati na potrebu promjene stereotipnog i površnog gledanja na tradicijsku kuhinju ovog prostora. Pokazuje se da je tradicijska prehrana kroz povijest bila u osnovi ratarskog tipa, bazirana na žitaricama, dok je najznačajniju dopunu predstavljalo povrće, a tek onda meso i mliječni proizvodi. Tek je 20. stoljeće, osobito druga polovica, donijela značajne promjene u tradicijskom jelovniku: veću zastupljenost mesa i obilje hrane pa je tek u ovom razdoblju uklonjena stara, vjekovna prijetnja – glad. Više naznačenih promjena s kraja 20. i početka 21. stoljeća pokazuju na promjenjenu ulogu tradicijske slavonske kuhinje koja od nekadašnjeg jedino dostupnog i samorazumljivog prehrambenog modela sve više postaje predmet svjesnog opredjeljenja i stvar osobnog izbora. Kao svojevrsna protuteža suvremenoj industrijskoj, „kupovnoj“ prehrani, tradicijska kuhinja postaje ne samo prehrambena alternativa, nego sve više i kulturološka značajka koju sve više pojedinaca pa i organiziranih skupina doživljava kao dio vlastitog kulturnog identiteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Žarko Španiček (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Španiček, Žarko
Između krize i obilja - kulturološki aspekti tradicijske kuhinje Slavonije, Baranje i Srijema // Tradicijom usprkos krizi - može li se? / Zmaić, Krunoslav ; Sudarić, Tihana (ur.).
Vinkovci: Sveučilište Josip Juraj Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2011. str. 53-72
Španiček, Ž. (2011) Između krize i obilja - kulturološki aspekti tradicijske kuhinje Slavonije, Baranje i Srijema. U: Zmaić, K. & Sudarić, T. (ur.) Tradicijom usprkos krizi - može li se?. Vinkovci, Sveučilište Josip Juraj Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, str. 53-72.
@inbook{inbook, author = {\v{S}pani\v{c}ek, \v{Z}arko}, year = {2011}, pages = {53-72}, keywords = {tradicijska prehrana, prehrambeni modeli, oskudica hrane, obilje}, isbn = {978-953-6331-97-0}, title = {Izme\dju krize i obilja - kulturolo\v{s}ki aspekti tradicijske kuhinje Slavonije, Baranje i Srijema}, keyword = {tradicijska prehrana, prehrambeni modeli, oskudica hrane, obilje}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josip Juraj Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku}, publisherplace = {Vinkovci} }
@inbook{inbook, author = {\v{S}pani\v{c}ek, \v{Z}arko}, year = {2011}, pages = {53-72}, keywords = {traditional diet, food models, scarcity of food, abundance}, isbn = {978-953-6331-97-0}, title = {Between Crisis and Abundance - Cultural Aspects of the Traditional Cuisine of Slavonia, Baranja and Syrmia}, keyword = {traditional diet, food models, scarcity of food, abundance}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josip Juraj Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku}, publisherplace = {Vinkovci} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font