Pregled bibliografske jedinice broj: 1268618
Između krize i obilja - kulturološki aspekti tradicijske kuhinje Slavonije, Baranje i Srijema
Između krize i obilja - kulturološki aspekti tradicijske kuhinje Slavonije, Baranje i Srijema // Tradicijom usprkos krizi - može li se? / Zmaić, Krunoslav ; Sudarić, Tihana (ur.).
Vinkovci: Sveučilište Josip Juraj Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2011. str. 53-72
CROSBI ID: 1268618 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Između krize i obilja - kulturološki aspekti
tradicijske kuhinje Slavonije, Baranje i Srijema
(Between Crisis and Abundance - Cultural Aspects of
the Traditional Cuisine of Slavonia, Baranja and
Syrmia)
Autori
Španiček, Žarko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni
Knjiga
Tradicijom usprkos krizi - može li se?
Urednik/ci
Zmaić, Krunoslav ; Sudarić, Tihana
Izdavač
Sveučilište Josip Juraj Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Grad
Vinkovci
Godina
2011
Raspon stranica
53-72
ISBN
978-953-6331-97-0
Ključne riječi
tradicijska prehrana, prehrambeni modeli, oskudica hrane, obilje
(traditional diet, food models, scarcity of food, abundance)
Sažetak
Rad je zamišljen ako temeljni pregled kulturoloških značajki tradicijske prehrane Slavonije, Srijeme i Baranje od srednjeg vijeka do danas koji ima dva glavna cilja. S jedne strane, članak treba poslužiti kao nacrt za šire i sustavnije istraživanje ovog segmenta tradicijske baštine, a s druge strane nastoji ukazati na potrebu promjene stereotipnog i površnog gledanja na tradicijsku kuhinju ovog prostora. Pokazuje se da je tradicijska prehrana kroz povijest bila u osnovi ratarskog tipa, bazirana na žitaricama, dok je najznačajniju dopunu predstavljalo povrće, a tek onda meso i mliječni proizvodi. Tek je 20. stoljeće, osobito druga polovica, donijela značajne promjene u tradicijskom jelovniku: veću zastupljenost mesa i obilje hrane pa je tek u ovom razdoblju uklonjena stara, vjekovna prijetnja – glad. Više naznačenih promjena s kraja 20. i početka 21. stoljeća pokazuju na promjenjenu ulogu tradicijske slavonske kuhinje koja od nekadašnjeg jedino dostupnog i samorazumljivog prehrambenog modela sve više postaje predmet svjesnog opredjeljenja i stvar osobnog izbora. Kao svojevrsna protuteža suvremenoj industrijskoj, „kupovnoj“ prehrani, tradicijska kuhinja postaje ne samo prehrambena alternativa, nego sve više i kulturološka značajka koju sve više pojedinaca pa i organiziranih skupina doživljava kao dio vlastitog kulturnog identiteta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Etnologija i antropologija