Pregled bibliografske jedinice broj: 1267204
Usporedba klasičnog i in vitro razmnožavanja vinove loze
Usporedba klasičnog i in vitro razmnožavanja vinove loze // zaštite bilja, 44 (2021), 5; 24-32 (međunarodna recenzija, prethodno priopćenje, ostalo)
CROSBI ID: 1267204 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba klasičnog i in vitro razmnožavanja vinove
loze
(Comparison of classical and in vitro multiplication
of grapevine)
Autori
Marković, Zvjezdana ; Milković, Martina ; Karoglan Kontić, Jasminka ; Preiner, Darko
Izvornik
Zaštite bilja (0350-9664) 44
(2021), 5;
24-32
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, ostalo
Ključne riječi
vinova loza, klasično razmnožavanje, in vitro multiplikacija, cijepljenje
(grapevine, classical propagation, in vitro multiplication, grafting)
Sažetak
U vinogradarskoj proizvodnji klasičan način dobivanja potomstva matičnih biljaka vinove loze je postupak cijepljenje. To je najzastupljeniji način vegetativnog razmnožavanja, učinkovit je protiv filoksere, te daje dobre rezultate. Postupak se odvija u rasadniku, a nastali cjepovi predstavljaju klonove matičnih biljaka. In vitro razmnožavanje podrazumijeva brzo klonsko razmnožavanje biljnog materijala u sterilnim uvjetima. Prednosti in vitro razmnožavanja u odnosu na klasično razmnožavanje su kraći period dobivanja odraslih biljaka, te mogućnost ozdravljivanja biljnog materijala od virusa. Međutim, postupak in vitro razmnožavanja da bi bio uspješan zahtjeva testiranje pojedine sorte na kontrolirane uvjete. Cilj ovog rada je dati usporedbu prednosti i nedostataka klasičnog i in vitro razmnožavanja za vinovu lozu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts