Pregled bibliografske jedinice broj: 126683
Mogućnost povećanja iskorištenja u proizvodnji svježeg sira
Mogućnost povećanja iskorištenja u proizvodnji svježeg sira, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 126683 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnost povećanja iskorištenja u proizvodnji svježeg sira
(The possibility of utilization increase in fresh cheese production)
Autori
Farkaš, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
25.04
Godina
2003
Stranica
36
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
svježi sir; randman; toplinska koagulacija
(fresh cheese; utilization; thermal coagulation; whey)
Sažetak
Sirutka dobivena u standardnoj tvorničkoj proizvodnji svježeg sira, zagrijavana je u prvom pokusu do 90 0C. Nakon hlađenja do 60 0C, ocijeđen je nastali koagulum, a postupak s preostalom sirutkom ponovljen je još dva puta. U drugom postupku trostupanjsko zagrijavanje sirutke provedeno je u režimu 75, 85 i 90 0C. U oba pokusa prinos koaguluma iz sirutke je bio 4, 3 %. Dobiveni sir imao je 12, 15 % mliječne masti, 62, 60 % vode i 37, 40 % ukupne suhe tvari, a kiselost mu je iznosila 51 0SH. Randman u proizvodnji svježeg sira iz kravljeg mlijeka može se povećati 4, 3 % ukoliko mu se doda i homogenizira dobiveni sirutkin sir.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija