Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 126683

Mogućnost povećanja iskorištenja u proizvodnji svježeg sira


Farkaš, Anamarija
Mogućnost povećanja iskorištenja u proizvodnji svježeg sira, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 126683 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnost povećanja iskorištenja u proizvodnji svježeg sira
(The possibility of utilization increase in fresh cheese production)

Autori
Farkaš, Anamarija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
25.04

Godina
2003

Stranica
36

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
svježi sir; randman; toplinska koagulacija
(fresh cheese; utilization; thermal coagulation; whey)

Sažetak
Sirutka dobivena u standardnoj tvorničkoj proizvodnji svježeg sira, zagrijavana je u prvom pokusu do 90 0C. Nakon hlađenja do 60 0C, ocijeđen je nastali koagulum, a postupak s preostalom sirutkom ponovljen je još dva puta. U drugom postupku trostupanjsko zagrijavanje sirutke provedeno je u režimu 75, 85 i 90 0C. U oba pokusa prinos koaguluma iz sirutke je bio 4, 3 %. Dobiveni sir imao je 12, 15 % mliječne masti, 62, 60 % vode i 37, 40 % ukupne suhe tvari, a kiselost mu je iznosila 51 0SH. Randman u proizvodnji svježeg sira iz kravljeg mlijeka može se povećati 4, 3 % ukoliko mu se doda i homogenizira dobiveni sirutkin sir.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Farkaš, Anamarija
Mogućnost povećanja iskorištenja u proizvodnji svježeg sira, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Farkaš, A. (2003) 'Mogućnost povećanja iskorištenja u proizvodnji svježeg sira', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Farka\v{s}, Anamarija}, year = {2003}, pages = {36}, keywords = {svje\v{z}i sir, randman, toplinska koagulacija}, title = {Mogu\'{c}nost pove\'{c}anja iskori\v{s}tenja u proizvodnji svje\v{z}eg sira}, keyword = {svje\v{z}i sir, randman, toplinska koagulacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Farka\v{s}, Anamarija}, year = {2003}, pages = {36}, keywords = {fresh cheese, utilization, thermal coagulation, whey}, title = {The possibility of utilization increase in fresh cheese production}, keyword = {fresh cheese, utilization, thermal coagulation, whey}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font