Pregled bibliografske jedinice broj: 1266599
Hlapljivi spojevi rakije travarice
Hlapljivi spojevi rakije travarice // Zbornik radova = Proceedings / Babić, Jurislav ; Kučić Grgić, Dajana ; Ocelić Bulatović, Vesna (ur.).
Osijek : Zagreb: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2023. str. 164-171 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1266599 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hlapljivi spojevi rakije travarice
(Volatile compounds of brandy travarica)
Autori
Šarolić, Mladenka ; Pavlović, Željana ; Marijanović, Zvonimir ; Radonić, Ani ; Delić, Žana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova = Proceedings
/ Babić, Jurislav ; Kučić Grgić, Dajana ; Ocelić Bulatović, Vesna - Osijek : Zagreb : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2023, 164-171
Skup
19. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija" = 19th Ružička Days "Today science - tomorrow industry"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 21.09.2022. - 23.09.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
hlapljivi spojevi ; rakija travarica ; HS-SPME/GC-MS
(volatile compounds ; brandy travarica ; Hs-SPME/GC-MS)
Sažetak
Travarica je jako alkoholno piće koje u Hrvatskoj ima dugu tradiciju proizvodnje, posebice na području Dalmacije, Istre i otoka. Pripada skupini specijalnih rakija te se proizvodi aromatiziranjem vinskog destilata, komovice, lozovače ili voćnih rakija odabranim aromatičnim biljem ili njihovim maceratima. U ovom radu analiziran je aromatični profil rakija travarica kupljenih na tržištu Republike Hrvatske. Hlapljivi spojevi izolirani su pomoću mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME) korištenjem (CAR/PDMS) i (DVB/CAR/PDMS) vlakana, te analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija-masena spektrometrija (GC-MS). Identificirani hlapljivi spojevi pripadaju sljedećim skupinama spojeva: esteri, alkoholi, ketoni, ugljikovodici, fenoli i eteri. Među hlapljivim spojevima dominantni su bili esteri, a najzastupljeniji spoj u svim uzorcima bio je etil- dekanoat koji je karakteriziran voćnim aromama. Dobiveni rezultati ukazali su na postojanje razlika u aromatičnom profilu rakija travarica, što je bilo i očekivano obzirom da svaki proizvođač ima svoju recepturu i specifičnost u tehnološkom procesu proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Profili:
Mladenka Šarolić
(autor)
Ani Radonić
(autor)
Zvonimir Marijanović
(autor)
Žana Delić
(autor)