Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1266148

Transport smrznutih prehrambenih proizvoda u Europskoj uniji


Kovačević, Mislav
Transport smrznutih prehrambenih proizvoda u Europskoj uniji, 2023., diplomski rad, diplomski, Ekonomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1266148 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Transport smrznutih prehrambenih proizvoda u Europskoj uniji
(Transport of frozen food products in the European Union)

Autori
Kovačević, Mislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Ekonomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.04

Godina
2023

Stranica
58

Mentor
Dora Naletina

Ključne riječi
transport, smrznuti prehrambeni proizvodi, uvjeti skladištenja, hladni lanac
(transport, frozen food, storage conditions, cold chain)

Sažetak
Zbog konstantnog porasta i povećanja potreba za prehrambenim proizvodima te zbog razvoja i specijalizacije pojedinih područja za određenu hranu, transport prehrambenih proizvoda nužan je za stabilnost i zadovoljavanje potreba svjetske potražnje za hranom. Smrznuta hrana, iako često prikazana kao manje kvalitetna, na globalnoj razini postaje sve traženija i počinje igrati sve važniju ulogu. Zbog užurbanosti današnjeg života te zbog manjka slobodnog vremena, smrznuti prehrambeni proizvodi jedno su od najpraktičnijih rješenja modernog čovjeka za pripremu hrane u kratkom vremenu. Velika prepreka korištenja smrznutih prehrambenih proizvoda je složenost organizacije hladnog lanca i uvjeta u kojima takva roba treba biti skladištena. Tehnički i biološki kvarovi smrznute hrane jako su česti te predstavljaju najveću prepreku transporta ovakve vrste hrane. Osim što transport mora omogućiti da će hrana biti dostavljena na krajnju lokaciju o prvobitnom stanju što se tiče kvalitete, također mora biti i pravovremen kako hrana ne bi provela previše vremena u prijevozu. Stoga je da bi hrana došla na odredište u adekvatnom stanju i vremenu potrebno izabrati odgovarajući oblik transporta koji najviše odgovara takvoj vrsti hrane. Svaka roba zahtjeva specifične uvjete kod skladištenja što znači da se različite robe u pravilu ne mogu prevoziti zajedno, samo u situacijama gdje jednaki uvjeti (npr. temperatura i vlaga) odgovaraju različitim vrstama prehrambenih proizvoda. Upravo zbog brojnih specifičnosti vezanih uz transport ovakve vrste robe, cilj ovog rada je identificirati prednosti i mane različitih oblika transporta kako bi se utvrdilo za što su pojedini oblici prijevoza primjereni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Dora Naletina (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Mislav
Transport smrznutih prehrambenih proizvoda u Europskoj uniji, 2023., diplomski rad, diplomski, Ekonomski fakultet, Zagreb
Kovačević, M. (2023) 'Transport smrznutih prehrambenih proizvoda u Europskoj uniji', diplomski rad, diplomski, Ekonomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Mislav}, year = {2023}, pages = {58}, keywords = {transport, smrznuti prehrambeni proizvodi, uvjeti skladi\v{s}tenja, hladni lanac}, title = {Transport smrznutih prehrambenih proizvoda u Europskoj uniji}, keyword = {transport, smrznuti prehrambeni proizvodi, uvjeti skladi\v{s}tenja, hladni lanac}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Mislav}, year = {2023}, pages = {58}, keywords = {transport, frozen food, storage conditions, cold chain}, title = {Transport of frozen food products in the European Union}, keyword = {transport, frozen food, storage conditions, cold chain}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font