Pregled bibliografske jedinice broj: 1265677
Osnovni kemijski parametri zrna pšenice u različitim godinama
Osnovni kemijski parametri zrna pšenice u različitim godinama, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište u Požegi, Požega
CROSBI ID: 1265677 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osnovni kemijski parametri zrna pšenice u različitim
godinama
(Basic chemical parameters of wheat in different
years)
Autori
Petrović, Elena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Veleučilište u Požegi
Mjesto
Požega
Datum
08.07
Godina
2016
Stranica
26
Mentor
Obradović, Valentina
Ključne riječi
sorta pšenice, postotak vlage, hektolitarska masa, udio primjesa, postotak glutena, normativi
(varieties of wheat, moisture percentage, hectoliter weight, proportion of impurities, gluten percentage, norms)
Sažetak
Zadatak ovog završnog rada bio je usporedba parametara kakvoće različitih sorti pšenice kroz nekoliko godina, to jest usporedba sorti Feliks, Lucija, Olimpija, Srpanjka i Vulkan i njihovih kemijskih parametara u 2010., 2011. i 2015. godini. Uspoređeni su podatci o postotku vlage, hektolitarskoj masi, udjelu primjesa i postotku glutena u sortama. Podatci o sortama pšenice dobiveni su iz PJ Požežanke, Kutjevo d.d. Usporedba se vršila sukladno s normativima propisanima u katalogu Poljoprivrednog instituta Osijek i sukladno normativima koji su propisani od strane Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Na osnovi provedene usporedbe utvrđeno je da nisu sve sorte pšenice bile pogodne za upotrebu u ljudskoj prehrani i za upotrebu za mlinsku preradu jer nisu zadovoljavale propisane standarde.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Završni rad
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi