Pregled bibliografske jedinice broj: 126554
Utjecaj sezonskih varijacija kiselosti svježeg mlijeka na bilanciranje proizvodnog asortimana mljekare
Utjecaj sezonskih varijacija kiselosti svježeg mlijeka na bilanciranje proizvodnog asortimana mljekare, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 126554 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sezonskih varijacija kiselosti svježeg mlijeka na bilanciranje proizvodnog asortimana mljekare
(Influence of season variations of raw milk acidity to production assortment in dairy industry)
Autori
Held, Armando
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
13.12
Godina
2002
Stranica
40
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
svježe mlijeko; stupanj kiselosti; proizvodni asortiman
(raw milk; acidity; production assortment)
Sažetak
Tijekom 365 dana praćena je kiselost zaprimlljenog mlijeka u mljekari MIA Osijek. Utvrđeno je da kiselost zaprimljenog mlijeka nije ovisna o godišnjem dobu, jer su najveća odstupanja u kiselosti zabilježena u zimskim mjesecima i rano proljeće, kada su temperature niske. S obzirom na prosječnu kiselost zaprimljenog mlijeka proizvodni asortiman prilagođavao se manjim promjenama bilance. U trenucima povećane kiselosti zaprimljenog mlijeka zabilježena je povećana kondenziranog mlijeka i mlijeka u prahu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija