Pregled bibliografske jedinice broj: 1265174
Utjecaj proizvodnje i prerade ovčje vune na okoliš
Utjecaj proizvodnje i prerade ovčje vune na okoliš // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 31-1 (2023), 58-65 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 1265174 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj proizvodnje i prerade ovčje vune na okoliš
(The environmental impact of sheep wool production and processing)
Autori
Mioč, Boro ; Džaja, Ana ; Širić, Ivan ; Kasap, Ante ; Antunović, Zvonko ; Jukić Grbavac, Marija ; Držaić, Valentino
Izvornik
Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora (1330-2124) 31-1
(2023);
58-65
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
vuna, pranje, otpad, okoliš, nove tehnologije
(wool, washing, waste, environment, new technologies)
Sažetak
Vuna je u prošlosti bila jedan od najvažnijih i najcjenjenijih ovčjih proizvoda. Zbog svoje je važnosti nerijetko nazivana „bijelim zlatom“. Većinu proizvedene vune (oko 56 %) prerađuje tekstilna industrija čija je sirovina uglavnom vuna vrhunske kvalitete. U posljednjim je desetljećima, zbog izrazite konkurencije sintetičkih vlakana, znatno smanjen interes za vunom, osobito onom grubom, loše kvalitete (koje je u Europi i Hrvatskoj najviše). Uz navedeno, veliki je problem vuneni otpad koji nastaje tijekom striže ovaca i procesa prerade vune. U kategoriju otpadne (neželjene) vune spada i trbušna vuna finorunih pasmina ovaca koje je u runu oko 20 %. Tijekom procesa prerade (grebanje, češljanje, predenje, tkanje i dr.) otpadne od 10 do 15 % vune. Pranjem vune troši se puno energije, rada, vremena te vode koja najčešće završava u okolišu. Sve naglašenija svijest o važnosti očuvanja okoliša i veća potreba za sigurnim i održivim biološkim materijalima pokretač su traženja novih metoda recikliranja vunenog otpada i stvaranja novih proizvoda. Stoga je veliki izazov u budućnosti pronaći gospodarski korisna, tržišno isplativa i ekološki prihvatljiva rješenja za nekvalitetnu vunu i vunski otpad, što će izravno pripomoći uzgajivačima i pridonijeti očuvanju okoliša.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Valentino Držaić
(autor)
Zvonko Antunović
(autor)
Ante Kasap
(autor)
Boro Mioč
(autor)
Ivan Širić
(autor)