Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 126514

Fizikalno kemijske i reološke promjene tijekom proizvodnje jogurta s velikim komadima voća


Pralas, Mirela
Fizikalno kemijske i reološke promjene tijekom proizvodnje jogurta s velikim komadima voća, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 126514 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno kemijske i reološke promjene tijekom proizvodnje jogurta s velikim komadima voća
(Physico-chemical and rheological changes during The production of yoghurt with addition of big pieces of fruits)

Autori
Pralas, Mirela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
06.12

Godina
2002

Stranica
54

Mentor
Jovica, Hardi

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
mliječni napici; fermentacija; mješovita starter kultura; reološki parametri; sinereza; dodatak voća
(fermented milk beverages; fermentation; mixed starters; rheological parameters; fruit addition)

Sažetak
U radu je ispitan utjecaj primjenjene starter kulture, udjela mliječne masti i dodatka komada voća na tijek fermentacije i koagulacije, te na kakvoću i stabilnost jogurta. Od kinetičkih parametara praćeni su pH vrijednost i udio mliječne kiseline. Od reloških vrijednosti praćeni su koeficijent konzistencije, indeks tečenja i intenzitet sinereze. Za fermentaciju su korištene dvije starter kulture: jogurtna i termofilno-mezofilno-probiotička (TMP) kultura.Rezultati ispitivanja pokazali su da jedino vrsta starter kulture statistički značajno utječe na tijek i brzinu fermentacije. Za razliku od toga, sva tri promatrana parametra imala su značajan utjecaj na koagulaciju. Dodatak voća kod svih uzoraka povećao je sinerezu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pralas, Mirela
Fizikalno kemijske i reološke promjene tijekom proizvodnje jogurta s velikim komadima voća, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Pralas, M. (2002) 'Fizikalno kemijske i reološke promjene tijekom proizvodnje jogurta s velikim komadima voća', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pralas, Mirela}, year = {2002}, pages = {54}, keywords = {mlije\v{c}ni napici, fermentacija, mje\v{s}ovita starter kultura, reolo\v{s}ki parametri, sinereza, dodatak vo\'{c}a}, title = {Fizikalno kemijske i reolo\v{s}ke promjene tijekom proizvodnje jogurta s velikim komadima vo\'{c}a}, keyword = {mlije\v{c}ni napici, fermentacija, mje\v{s}ovita starter kultura, reolo\v{s}ki parametri, sinereza, dodatak vo\'{c}a}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pralas, Mirela}, year = {2002}, pages = {54}, keywords = {fermented milk beverages, fermentation, mixed starters, rheological parameters, fruit addition}, title = {Physico-chemical and rheological changes during The production of yoghurt with addition of big pieces of fruits}, keyword = {fermented milk beverages, fermentation, mixed starters, rheological parameters, fruit addition}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font