Pregled bibliografske jedinice broj: 1265096
OSOBITOSTI PREHRANE BOLESNIKA S KRONIČNOM BUBREŽNOM BOLESTI
OSOBITOSTI PREHRANE BOLESNIKA S KRONIČNOM BUBREŽNOM BOLESTI // Acta medica Croatica : Časopis Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, 70 (2016), 4-5; 275-281 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 1265096 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
OSOBITOSTI PREHRANE BOLESNIKA S KRONIČNOM BUBREŽNOM
BOLESTI
(DIET CHARACTERISTICS IN PATIENTS WITH CHRONIC KIDNEY
DISEASE)
Autori
BAŠIĆ-MARKOVIĆ, NINA ; ŠUTIĆ, IVANA ; POPOVIĆ, BRANISLAVA ; MARKOVIĆ, ROBERTA ; VUČAK, JASNA
Izvornik
Acta medica Croatica : Časopis Akademije medicinskih znanosti Hrvatske (1848-8897) 70
(2016), 4-5;
275-281
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
kronična bubrežna bolest ; makronutrijenti ; mikronutrijenti ; prehrana
(chronic kidney disease, macronutrients, micronutrients, diet)
Sažetak
Zbog sve većeg broja, bubrežne bolesti su postale značajan javno zdravstveni problem. Slabljenjem funkcije bubrega potrebno je postupno uvoditi promjene u prehrani. Cilj rada je istražiti odgovarajući pristup u prehrani bolesnika oboljelih od kronične bubrežne bolesti (KBB) unutar zadnjih 10 godina koji bi mogao pridonijeti usporenju progresije bolesti. Preporuke prehrane su individualne za svakog bolesnika, a razlikuju se i u istog bolesnika ovisno o fazi bubrežne bolesti. Posebnu pozornost treba obratiti pravilnom unosu makronutrijenata (proteina, ugljikohidrata i masnoća), mikronutrijenata (natrija, kalija, kalcija, fosfora, cinka, selena, različitih vitamina), te vode. U novootkrivenih bolesnika neophodno je učiniti procjenu statusa uhranjenosti i energetskih potreba. Proteinsko energetska pothranjenost, gubitak muskulature i kaheksija snažni su prediktori mortaliteta u kroničnoj bubrežnoj bolesti. Usporedbom različitih prehrambenih pristupa u svakodnevnom životu oboljelog od KBB najučinkovitijim se pokazao mediteranski način prehrane, koji ima važan preventivni utjecaj na bubrežnu funkciju i smanjenje progresije same bolesti. Zaključujemo da preventivnim mjerama, pravilnim prepoznavanjem i ranom intervencijom možemo povećati preživljavanje bolesnika i poboljšati kvalitetu života. Mediteranska prehrana prilagođena pojedinim fazama KBB potvrdila se kao najbolji izbor u pristupu oboljelom od KBB.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka
Profili:
Nina Bašić-Marković
(autor)
Jasna Vučak
(autor)
Roberta Marković
(autor)
Branislava Popović
(autor)
Ivana Šutić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
- MEDLINE