Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1264972

Menadžment prinosa i politika prebukiranja u hotelijerstvu nakon krize COVID - 19


Deković, Željko
Menadžment prinosa i politika prebukiranja u hotelijerstvu nakon krize COVID - 19 // Računovodstvo i financije Zagreb, Stručni članak UDK 344.7 (2021), 7; 72-84 (nije recenziran, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 1264972 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Menadžment prinosa i politika prebukiranja u hotelijerstvu nakon krize COVID - 19
(Yield management and overbooking policy in the hotel industry after the COVID-19 crisis)

Autori
Deković, Željko

Izvornik
Računovodstvo i financije Zagreb (0350-4506) Stručni članak UDK 344.7 (2021), 7; 72-84

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
menadžment prinosa, COVID - 19 kriza, optimalna razina prebukiranja, uslužne djelatnosti
(yield management, COVID-19 crisis, optimal level of overbooking, service activities)

Sažetak
Menadžment prinosa je razvijena, znanstvena i stručna praksa koja se dosta široko rabi u svim uslužnim djelatnostima s ograničenim kapacitetom omogućujući posebice hotelijerskoj industriji donošenje najbitnijih poslovnih odluka, na primjer, koliko kapaciteta prodati, kojim klijentima i po kojoj cijeni. Politika prebukiranja kao osnovna sastavnica menadžmenta prinosa nije nimalo lagan zadatak i numerički je intenzivan jer koji traži neprekidni monitoring i zahtijeva utvrđivanje optimalne razine prebukiranja u svakom momentu te kontinuirano prilagođavanje ovisno o specifičnostima potražnje za hotelskim sobama i statistici bukinga. COVID - 19 kriza traži odgovore na čitav niz novih pitanja: je li poslovanje sukladno ekonomiji obujma jedini i pravi način upravljanja ovom industrijom? Kako se može nastaviti postojeći model upravljanja u uvjetima promijenjenih higijenskih uvjeta i nužnosti održavanja fizičke distance? Može li i dalje u hotelima imati postojeći buffet doručak s velikim brojem ljudi i hoće li zrakoplovi moći letjeti s jednakim brojem putnika? Ono što u ovom trenutku može osigurati uspješnost je odmak od masovnog načina poslovanja i okretanje ka stvaranju dodane vrijednosti, socijalnoj odgovornosti i shvaćanju potreba pojedinca. Hoteli koji to prepoznaju i brzo se prilagode novonastalim potrebama, imaju veliku šansu za uspjeh.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Šibeniku

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.rif.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Deković, Željko
Menadžment prinosa i politika prebukiranja u hotelijerstvu nakon krize COVID - 19 // Računovodstvo i financije Zagreb, Stručni članak UDK 344.7 (2021), 7; 72-84 (nije recenziran, pregledni rad, stručni)
Deković, Ž. (2021) Menadžment prinosa i politika prebukiranja u hotelijerstvu nakon krize COVID - 19. Računovodstvo i financije Zagreb, Stručni članak UDK 344.7 (7), 72-84.
@article{article, author = {Dekovi\'{c}, \v{Z}eljko}, year = {2021}, pages = {72-84}, keywords = {menad\v{z}ment prinosa, COVID - 19 kriza, optimalna razina prebukiranja, uslu\v{z}ne djelatnosti}, journal = {Ra\v{c}unovodstvo i financije Zagreb}, volume = {Stru\v{c}ni \v{c}lanak UDK 344.7}, number = {7}, issn = {0350-4506}, title = {Menad\v{z}ment prinosa i politika prebukiranja u hotelijerstvu nakon krize COVID - 19}, keyword = {menad\v{z}ment prinosa, COVID - 19 kriza, optimalna razina prebukiranja, uslu\v{z}ne djelatnosti} }
@article{article, author = {Dekovi\'{c}, \v{Z}eljko}, year = {2021}, pages = {72-84}, keywords = {yield management, COVID-19 crisis, optimal level of overbooking, service activities}, journal = {Ra\v{c}unovodstvo i financije Zagreb}, volume = {Stru\v{c}ni \v{c}lanak UDK 344.7}, number = {7}, issn = {0350-4506}, title = {Yield management and overbooking policy in the hotel industry after the COVID-19 crisis}, keyword = {yield management, COVID-19 crisis, optimal level of overbooking, service activities} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font