Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1264559

Učinci umjerene konzumacije bijelog vina na vaskularnu reaktivnost izolirane torakalne aorte štakora


Srzić, Sara
Učinci umjerene konzumacije bijelog vina na vaskularnu reaktivnost izolirane torakalne aorte štakora, 2022., diplomski rad, diplomski, Rijeka


CROSBI ID: 1264559 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinci umjerene konzumacije bijelog vina na vaskularnu reaktivnost izolirane torakalne aorte štakora
(The effects of moderate white wine consumption on vascular reactivity of the isolated rat thoracic aorta)

Autori
Srzić, Sara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Mjesto
Rijeka

Datum
02.08

Godina
2022

Stranica
49

Mentor
Mudnić, Ivana ; Mladinić Pejatović, Miranda

Ključne riječi
Kardiovaskularni sustav ; standardno bijelo vino ; macerirano bijelo vino ; vaskularni prstenovi ; acetilkolin ; noradrenalin ; vazodilatacijski učinak ; vazokonstrikcijski učinak ; štakor
(Cardiovascular system ; standard white wine ; macerated white wine ; vascular rings ; acetylcholine ; noradrenaline ; vasodilation effect ; vasoconstriction effect ; rat)

Sažetak
Rezultati epidemioloških studija jasno ukazuju na povoljne učinke umjerene konzumacije vina na ljudsko zdravlje, posebice na kardiovaskularni sustav. Vino usporava razvoj ateroskleroze i arterioskleroze ostvarujući protuupalne, antitrombocitne i antioksidacijske učinke. Osim alkohola, vinski polifenoli smatraju se posrednicima ovih učinaka. Tradicionalna macerirana bijela vina s bogatim fenolnim sadržajem privlače pozornost proizvođača i znanstvenika, a njihovi biološki učinci slabije su istraženi. Cilj provedenog istraživanja bio je ispitati i usporediti utjecaj umjerene konzumacije standardnog i maceriranog bijelog vina na vazodilatacijski i vazokonstrikcijski odgovor aorte štakora. Sprague Dawley štakori, mužjaci (N = 45) randomizirani su u 3 skupine i podvrgnuti 4- tjednom konzumacijskom protokolu: kontrolna (K) skupina konzumira isključivo vodu, skupina SV standardno, a skupina MV macerirano bijelo vino. Nakon konzumacije slijedi izolacija torakalne aorte štakora i preparacija vaskularnih prstenova. Prstenovi svih skupina (N = 107) dodatno se randomiziraju i izlažu jednom od dva doza – učinak protokola u in vitro uvijetima: vazodilatacijski gdje su prekontrahirani prstenovi tretiraju kumulativnim koncentracijama acetilkolina ; i vazkonstrikcijski, bez prekontrakcije, s kumulativnim koncentracijama noradrenalina. Raspon je primijenjenih koncentracija acetilkolina i noradrenalina jednak s konačnim koncentracijama u organskom bazenčiću od 1nM do 10 µM). Glavne mjere ishoda su maksimalni vazodilatacijski i vazokonstrikcijski učinak (Emax) te koncentracija potrebna za postizanje 50 % maksimalnog učinka (EC50). Vazokonstrikcijski učinak nije se razlikovao među skupinama. Međutim, konzumacija maceriranog bijelog vina promijenila je vazodiatacijsku učinkovitost acetilkolina koji je u koncentracijskom rasponu od 0, 1 do 1 µM ostvario značajno veći učinak na vaskularnim prstenovima aorta MV štakora. Sukladno, potentnost je acetilkolina bila najveća u MV, nešto manja u SV, a najmanja u K skupini s pripadajućim EC50 vrijednostima od 43 nM, 57 nM i 70 nM za MV, SV i K.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Srzić, Sara
Učinci umjerene konzumacije bijelog vina na vaskularnu reaktivnost izolirane torakalne aorte štakora, 2022., diplomski rad, diplomski, Rijeka
Srzić, S. (2022) 'Učinci umjerene konzumacije bijelog vina na vaskularnu reaktivnost izolirane torakalne aorte štakora', diplomski rad, diplomski, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Srzi\'{c}, Sara}, year = {2022}, pages = {49}, keywords = {Kardiovaskularni sustav, standardno bijelo vino, macerirano bijelo vino, vaskularni prstenovi, acetilkolin, noradrenalin, vazodilatacijski u\v{c}inak, vazokonstrikcijski u\v{c}inak, \v{s}takor}, title = {U\v{c}inci umjerene konzumacije bijelog vina na vaskularnu reaktivnost izolirane torakalne aorte \v{s}takora}, keyword = {Kardiovaskularni sustav, standardno bijelo vino, macerirano bijelo vino, vaskularni prstenovi, acetilkolin, noradrenalin, vazodilatacijski u\v{c}inak, vazokonstrikcijski u\v{c}inak, \v{s}takor}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Srzi\'{c}, Sara}, year = {2022}, pages = {49}, keywords = {Cardiovascular system, standard white wine, macerated white wine, vascular rings, acetylcholine, noradrenaline, vasodilation effect, vasoconstriction effect, rat}, title = {The effects of moderate white wine consumption on vascular reactivity of the isolated rat thoracic aorta}, keyword = {Cardiovascular system, standard white wine, macerated white wine, vascular rings, acetylcholine, noradrenaline, vasodilation effect, vasoconstriction effect, rat}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font