Pregled bibliografske jedinice broj: 1264485
Praćenje malolaktične fermentacije u vinu Malvazija istarska pomoću enzimskih testova
praćenje malolaktične fermentacije u vinu Malvazija istarska pomoću enzimskih testova, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel Poreč, Poreč
CROSBI ID: 1264485 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje malolaktične fermentacije u vinu Malvazija istarska pomoću enzimskih testova
(Measurement of malolactic fermentation in Malvazija istarska wine using enzymatic tests)
Autori
Tuntar, Vanessa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni odjel Poreč
Mjesto
Poreč
Datum
22.09
Godina
2014
Stranica
47
Mentor
Petrović, Siniša
Ključne riječi
Malvazija istarska, malolaktična fermentacija, jabučna kiselina, mliječna kiselina
(Malvazija istarska, malolactic fermentation, lactic acid, malic acid)
Sažetak
Malvazija Istarska bijela svrstava se u autohtoni hrvatski kultivar, koji je visoko zastupljen u vinogradima obiteljskih gospodarstava i malih i velikih proizvođača na području Istre. U pojedinim godinama vina navedenog kultivara karakterizira visoka kiselost, odnosno visoka koncentracija jabučne kiseline. Primjenjenim metodama otkiseljavanja promjenjen je kiselinski sastav vina, a ukupna kakvoća je modificirana ovisno o načinu otkiseljavanja. Na osnovi rezultata senzornog ocjenjivanja bolje kakvoće bilo je vino Malvazija istarska u kojem je provedena kontrolirana malolaktična fermentacija (MLF). Vino u kojem nije provedena MLF, pokazalo je nisku vrijednost mliječne kiseline i naknadnu spontanu MLF. Smanjenje visoke kiselosti u vinu sorte Malvazija Istarska, rezultira poboljšanjem ukupne kakvoće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti