Pregled bibliografske jedinice broj: 1264471
Praćenje malolaktične fermentacije u vinu Teran crni pomoću enzimskih testova za jabučnu i mliječnu kiselinu.
Praćenje malolaktične fermentacije u vinu Teran crni pomoću enzimskih testova za jabučnu i mliječnu kiselinu., 2015., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel Poreč, Poreč
CROSBI ID: 1264471 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje malolaktične fermentacije u vinu Teran crni pomoću enzimskih testova za jabučnu i mliječnu kiselinu.
(Measurement of malolactic fermentation in Teran wine using enzymatic tests for malic and lactic acid)
Autori
Rumin, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni odjel Poreč
Mjesto
Poreč
Datum
22.09
Godina
2015
Stranica
36
Mentor
Petrović, Siniša
Ključne riječi
Teran crni, malolaktična fermentacija, mliječna kiselina, jabučna kiselina
(Teran black, malolactic fermentation, lactic acid, malic acid)
Sažetak
Teran crni je stara autohtona istarska sorta koja se uzgajala u Istri te u susjednim zemljama. Karakteriziraju ga povišene kiseline zbog kojih ga duže vremena ostavljamo na talogu, te kasnim pretakanjem pospješujemo biološku razgradnju jabučne kiseline u mliječnu. U ovom radu istraživali smo razvoj malolaktične fermentacije te smo uz pomoć enzimatskih mjerenja određivali koncentraciju jabučne i mliječne kiseline. Imali smo tri uzorka barrique bačva (MLFS), inoks bačva (K) i bocun (MLFI) u kojima smo pratili razvoj dodanih i spontanih malolaktičnih bakterija. Testovima smo utvrdili da je od sva tri navedena uzorka jedino uzorak MLFI imao znatni porast jabučne kiseline, dok u preostala dva imamo minimalne poraste.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti