Pregled bibliografske jedinice broj: 1264380
Analiza bijelih vina iz Istre i Kvarnera na pojavu mane ružičastog obojenja – pinking.
Analiza bijelih vina iz Istre i Kvarnera na pojavu mane ružičastog obojenja – pinking., 2019., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel Poreč, Poreč
CROSBI ID: 1264380 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza bijelih vina iz Istre i Kvarnera na pojavu mane ružičastog obojenja – pinking.
(Pinking deterioration of white wines from Istria and Kvarner region)
Autori
Perić, Stefani
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni odjel Poreč
Mjesto
Poreč
Datum
23.09
Godina
2019
Stranica
42
Mentor
Petrović, Siniša
Ključne riječi
pinking, Sauvignon bijeli, antocijanini, oksidacija.
(Pinking, Sauvignon blanc, anthocyanins, oxidation)
Sažetak
Pojava nepoželjne ružičaste boje - pinking je mana vina koja se ponekad javlja prilikom izlaganja zraku bijelih vina dobivenih od kultivara bijelog grožđa. Ispitivana su vina s područja Istre i Kvarnera. Ova mana posebno može biti izražena kod vina proizvedenih u reduktivnim uvjetima i u nekim godinama berbe, a smatra se da je uzrok oksidacija antocijanina. Pojava ružičaste boje – pinkinga praćena je u odabranim vinima nakon njihovog izlaganja vodikovom peroksidu pomoću vizualne procjene i spektroskopski mjerenjem apsorbancije na valnoj duljini od 520 nm. Pojava pinkinga ustanovljena je samo u vinu Sauvignon bijeli, a u nekim vinima ustanovljen je problem oksidacije zbog nedovoljne koncentracije SO2.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)