Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1264220

Posebnosti u poslovanju i godišnjem obračunu ugostitelja i hotelijera za 2022. godinu


Markota, Ljerka
Posebnosti u poslovanju i godišnjem obračunu ugostitelja i hotelijera za 2022. godinu // Računovodstvo, revizija i financije, 33 (2023), 2; 36-42 (nije recenziran, članak, stručni)


CROSBI ID: 1264220 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Posebnosti u poslovanju i godišnjem obračunu ugostitelja i hotelijera za 2022. godinu

Autori
Markota, Ljerka

Izvornik
Računovodstvo, revizija i financije (0353-8087) 33 (2023), 2; 36-42

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Hotelijeri ; PDV ; računovodstvo ugostitelja ; ugostiteljstvo ; usluge smještaja

Sažetak
Zakon o ugostiteljstvu propisuje način i uvjete obavljanja djelatnosti ugostiteljstva i pružanja usluga smještaja. S poreznog motrišta, u razdoblju 2022. godine, za pružene usluge smještaja u svim tipovima ugostiteljskih objekata primjenjivala se snižena stopu PDV-a od 13 %. Ugostiteljska usluga, ali samo za jela i slastice, također je bila oporeziva stopom PDV-a od 13 %, ali pića, hladni i topli napitci oporeziva su stopom PDV-a od 25 %. Računovodstveno, ugostiteljsku djelatnost treba evidentirati kao uslužnu djelatnost u kojoj se isprepliću elementi proizvodnje s uslužnom djelatnosti, a ne kao trgovinu.U nastavku se daju najznačajnije napomene u vezi s kontrolom, pripremom i izradom godišnjeg obračuna za ovu djelatnost za 2022. godinu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
RRIF Visoka škola za financijski menadžment, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljerka Markota (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Markota, Ljerka
Posebnosti u poslovanju i godišnjem obračunu ugostitelja i hotelijera za 2022. godinu // Računovodstvo, revizija i financije, 33 (2023), 2; 36-42 (nije recenziran, članak, stručni)
Markota, L. (2023) Posebnosti u poslovanju i godišnjem obračunu ugostitelja i hotelijera za 2022. godinu. Računovodstvo, revizija i financije, 33 (2), 36-42.
@article{article, author = {Markota, Ljerka}, year = {2023}, pages = {36-42}, keywords = {Hotelijeri, PDV, ra\v{c}unovodstvo ugostitelja, ugostiteljstvo, usluge smje\v{s}taja}, journal = {Ra\v{c}unovodstvo, revizija i financije}, volume = {33}, number = {2}, issn = {0353-8087}, title = {Posebnosti u poslovanju i godi\v{s}njem obra\v{c}unu ugostitelja i hotelijera za 2022. godinu}, keyword = {Hotelijeri, PDV, ra\v{c}unovodstvo ugostitelja, ugostiteljstvo, usluge smje\v{s}taja} }
@article{article, author = {Markota, Ljerka}, year = {2023}, pages = {36-42}, keywords = {Hotelijeri, PDV, ra\v{c}unovodstvo ugostitelja, ugostiteljstvo, usluge smje\v{s}taja}, journal = {Ra\v{c}unovodstvo, revizija i financije}, volume = {33}, number = {2}, issn = {0353-8087}, title = {Posebnosti u poslovanju i godi\v{s}njem obra\v{c}unu ugostitelja i hotelijera za 2022. godinu}, keyword = {Hotelijeri, PDV, ra\v{c}unovodstvo ugostitelja, ugostiteljstvo, usluge smje\v{s}taja} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font