Pregled bibliografske jedinice broj: 1264220
Posebnosti u poslovanju i godišnjem obračunu ugostitelja i hotelijera za 2022. godinu
Posebnosti u poslovanju i godišnjem obračunu ugostitelja i hotelijera za 2022. godinu // Računovodstvo, revizija i financije, 33 (2023), 2; 36-42 (nije recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 1264220 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Posebnosti u poslovanju i godišnjem obračunu
ugostitelja i hotelijera za 2022. godinu
Autori
Markota, Ljerka
Izvornik
Računovodstvo, revizija i financije (0353-8087) 33
(2023), 2;
36-42
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Hotelijeri ; PDV ; računovodstvo ugostitelja ; ugostiteljstvo ; usluge smještaja
Sažetak
Zakon o ugostiteljstvu propisuje način i uvjete obavljanja djelatnosti ugostiteljstva i pružanja usluga smještaja. S poreznog motrišta, u razdoblju 2022. godine, za pružene usluge smještaja u svim tipovima ugostiteljskih objekata primjenjivala se snižena stopu PDV-a od 13 %. Ugostiteljska usluga, ali samo za jela i slastice, također je bila oporeziva stopom PDV-a od 13 %, ali pića, hladni i topli napitci oporeziva su stopom PDV-a od 25 %. Računovodstveno, ugostiteljsku djelatnost treba evidentirati kao uslužnu djelatnost u kojoj se isprepliću elementi proizvodnje s uslužnom djelatnosti, a ne kao trgovinu.U nastavku se daju najznačajnije napomene u vezi s kontrolom, pripremom i izradom godišnjeg obračuna za ovu djelatnost za 2022. godinu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
RRIF Visoka škola za financijski menadžment, Zagreb
Profili:
Ljerka Markota
(autor)