Pregled bibliografske jedinice broj: 126409
Primjena prebiotika Frutafit IQ u proizvodnji AB-kulture od kozjeg mlijeka
Primjena prebiotika Frutafit IQ u proizvodnji AB-kulture od kozjeg mlijeka, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 126409 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena prebiotika Frutafit IQ u proizvodnji AB-kulture od kozjeg mlijeka
(Using of Frutafit IQ inulin in production of AB culture from goat milk)
Autori
Benković, Sanda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
19.07
Godina
2002
Stranica
62
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
AB kultura; inulin fermentacija; gruš; konzistencija
(AB culture; inulin; fermentation process; curd quality; consistency)
Sažetak
U radu je ispitan utjecaj dodatka različitih udjela inulina Frutafit IQ na fermentaciju i koagulaciju AB-kulture iz kozjeg mlijeka. U uzorcima s različitim udjelima inulina IQ praćene su promjene pH vrijednosti, udjela mliječne kiseline te reološki parametri. Inulin Frutafit IQ imao je značajno izražen utjecaj na povećanje brzine fermentacije u eksponencijalnoj fazi. Svi uzorci s dodatkom inulina na kraju procesa fermentacije imali su dobru i homogenu konzistenciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija