Pregled bibliografske jedinice broj: 1263729
Pojavnost aflatoksina M1 u mlijeku s tržišta Republike Hrvatske
Pojavnost aflatoksina M1 u mlijeku s tržišta Republike Hrvatske // Knjiga sažetaka SANITAS 2023 / Manin, Laura ; Dobrić, Dorotea ; Turkalj, Rebeka ; Mudrovčić, Klaudia ; Škorić, Katarina (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2023. str. 38-38 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1263729 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pojavnost aflatoksina M1 u mlijeku s tržišta
Republike Hrvatske
(Aflatoxin M1 occurrence in milk from the Croatian
market)
Autori
Golenja, Josipa ; Mezga, Ines, Milly, Katarina ; Rot, Tomislav ; Kovač Tomas, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka SANITAS 2023
/ Manin, Laura ; Dobrić, Dorotea ; Turkalj, Rebeka ; Mudrovčić, Klaudia ; Škorić, Katarina - Rijeka : Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2023, 38-38
Skup
SANITAS 2023, 6. Studentski kongres zaštite zdravlja
Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 16.03.2023. - 18.03.2023
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
mikotoksini ; klimatske promjene ; AFM1 ; mlijeko ; termička obrada ; LC-MS/MS
(mycotoxins ; climate change ; AFM1 ; milk ; thermal processing ; LC-MS/MS)
Sažetak
Mikotoksini su sekundarni metaboliti toksikotvornih plijesni koji uvelike utječu na sigurnost hrane, kao i općenito ljudsko zdravlje. Kako je pojavnost mikotoksina u direktnoj vezi s klimom, tako i posljedice njezinih promjena direktno utječu na razinu kontaminacije mikotoksinima. Aflatoksini, dokazani karcinogeni prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka, su jedni od najznačajnijih mikotoksina koji se povezuju s proizvodima poljoprivredne, ali i mljekarske industrije. Ukoliko se ostvare predviđanja o značajnoj kontaminaciji žitarica aflatoksinima, poglavito aflatoksinom B1, u našem podneblju uslijed djelovanja posljedica klimatskih promjena, može se očekivati i značajna pojavnost njegovog metabolita, aflatoksina M1 (AFM1) u mlijeku i proizvodima. AFM1 je otporan na tehnološke procese, uključujući termičku obradu, što predstavlja problem u njegovom uništenju, te potencijalni rizik za ljudsko zdravlje. Obzirom na navedeno, cilj istraživanja je bio provjeriti razinu AFM1 u mlijeku dostupnome na hrvatskome tržištu. Prikupljeni su uzorci mlijeka obrađenog visokom pasterizacijom, te pripremljeni za analizu korištenjem imunoafinitetnih kolona. Analitičko određivanje AFM1 je provedeno korištenjem tekućinske kromatografije-tandemske spektrometrije masa (LC-MS/MS), pri čemu je limit detekcije i kvantifikacije iznosio 0, 003 µg/kg, odnosno 0, 010 µg/kg. AFM1 je detektiran u čak 93, 8% analiziranih uzoraka, pri čemu je prosjek kvantificiranih uzoraka 0, 019 µg/kg, a najveća pronađena koncentracija 0, 026 µg/kg. Iako niti jedan od 16 analiziranih uzoraka nije pokazao koncentraciju AFM1 veću od one dozvoljene Uredbom (EZ) br. 1881/2006 od 0, 050 µg/kg, visoka pojavnost ukazuje na potrebu za stalnom kontrolom AFM1 u mlijeku, ali i proizvodima od mlijeka, posebice u svijetu izloženom klimatskim promjena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija