Pregled bibliografske jedinice broj: 126368
Utjecaj dodatka laktoze i inulina na aktivnost ABT kulture
Utjecaj dodatka laktoze i inulina na aktivnost ABT kulture, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 126368 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka laktoze i inulina na aktivnost ABT kulture
(The influence of lactose and inulin addition on ABT culture activity)
Autori
Smolčić, Manuela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
12.07
Godina
2002
Stranica
35
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
ABT kultura; probiotik; laktoza; inulin; tijek fermentacije
(ABT culture; probiotic; lactose; inulin; fermentation course)
Sažetak
U radu je ispitan utjecaj dodatka laktoze i inulina na tijek fermentacije ABT kulture proizvedene od kozjeg i kravljeg mlijeka. Tijek fermentacije praćen je mjerenjem pH vrijednosti, elektrokemijskog potencijala i titracijske kiselosti uzoraka. Rezultati ispitivanja pokazali su da dodatak laktoze nije imao značajnijeg utjecaja na tijek fermentacije ABT kulture. Dodatak inulina utjecao je na ubrzanje procesa fermentacije. Uzorci kozjeg fermentiranog mlijeka s doatkom inulina najbrže su se zakiseljavali i imali najniže pH vrijednosti na kraju fermentacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija