Pregled bibliografske jedinice broj: 1263579
Mogućnosti adaptacije institucijskog jelovnika sukladno postavljenim ciljevima: prikaz slučaja na primjeru jelovnika u učeničkom domu
Mogućnosti adaptacije institucijskog jelovnika sukladno postavljenim ciljevima: prikaz slučaja na primjeru jelovnika u učeničkom domu, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1263579 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti adaptacije institucijskog jelovnika
sukladno postavljenim ciljevima: prikaz slučaja na
primjeru jelovnika u učeničkom domu
(Possibilities of Institutional Menu Transformation
Based on Defined Goals: Case Study on the High
School Dormitory Menu)
Autori
Kudelić, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
23.09
Godina
2022
Stranica
40
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
prehrana adolescenata ; institucionalna prehrana ; unaprjeđenje jelovnika
(adolescent diet ; institutional menu ; menu transformation)
Sažetak
Pravilna prehrana osnova je za pravilan rast i razvoj djece i adolescenata. Pravilna prehrana osigurava se slijeđenjem prehrambenih smjernica te rezultira optimalnim unosom energije i hranjivih tvari. Osnovni zadatak ovog diplomskog rada bio je utvrdi u kojoj mjeri hrana ponuđena u učeničkom domu doprinosi preporučenom unosu energije i hranjivih tvari, utvrditi sukladnost ponuđenog jelovnika s važećim smjernicama te dati prijedloge za unaprjeđenje jelovnika. Za provedenu analizu korišteni su primjeri tjednih jelovnika te normativi jela koji se koriste za pripremu jela. U učeničkom doma iz kojeg su izuzeti jelovnici za analizu svakodnevno su u ponudi 3 obroka (doručak, ručak i večera) koji bi trebali zadovoljavati oko 80 % preporučenog ukupnog energetskog unosa. Glavna osobina doručka je manjak raznolikosti, ručak koji je u ponudi za glavnu osobinu ima da je kuhani obrok koji se sastoji od predjela, glavnog jela i deserta, glavna osobina večere je ponuda brze hrane. Kao potencijalno negativna strana jelovnika ističe se niska ponuda voća, povrća, cjelovitih žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda te ribe, a relativno visoka ponuda hrane bogate šećerom i brze hrane. Unaprjeđenje jelovnika moguće je kroz modifikaciju već postojećih jela i uvođenjem novih jela. Kako bi se utvrdilo koje bi modifikacije dale bolje učinak valjalo bi provesti anketu među korisnicima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)