Pregled bibliografske jedinice broj: 1263563
Prehrambene navike predadolescenata i adolescenata iz ruralnih sredina u okolici Banja Luke
Prehrambene navike predadolescenata i adolescenata iz ruralnih sredina u okolici Banja Luke, 2023., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Mostar, Mostar
CROSBI ID: 1263563 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike predadolescenata i adolescenata
iz ruralnih sredina u okolici Banja Luke
(Dietary habits of preadolescents and adolescents
from rural areas in Banjaluka surrounding)
Autori
Klarić, Zoran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Mostar
Mjesto
Mostar
Datum
21.03
Godina
2023
Stranica
86
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
prehrana ; predadolescenti ; adolescenti ; Banja Luka
(dietary habits ; preadolescents ; adolescents ; Banja Luka)
Sažetak
Jasno je da u urbanim sredinama mladi lakše dolaze u kontakt s nezdravim namirnicama, no cilj rada je utvrditi je li tako i u ruralnim područjima, jesu li djeca u ruralnim područjima Banjaluke imuna na marketinški utjecaj prehrambene industrije? S obzirom da nemaju toliki doticaj s brzom hranom i nezdravim sadržajima može li se pretpostaviti da djeca u ruralnim područjima imaju kvalitetniju prehranu? Rezultati presječnog istraživanja provedenog u okviru ovog rada pokazuju da 77, 4% učenika doručkuje u školi, no škole nemaju svoje kuhinje niti školske programe prehrane, što direktno utječe na kvalitetnu prehrane učenika u školi. Prebacivanje odgovornosti i odluka o doručku na djecu, kao i kratak veliki odmor utječe na to da predadolescenti i adolescenti ne biraju prehranu prema piramidi prehrane. Preko 60 % učenika za vrijeme boravka u školi jede grickalice, piju zaslađene sokove, energetska pića, konzumiraju slatkiše, a za vrijeme boravka u školi učenici najviše konzumiraju brzu hranu. Ne može se zaključiti da predadolescenti i adolescenti, imaju kvalitetniju prehranu u odnosu na svjetske trendove.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)