Pregled bibliografske jedinice broj: 1263214
Stabilnost i biodostupnost fitokemikalija špinata i limunovog soka u in vitro probavi
Stabilnost i biodostupnost fitokemikalija špinata i limunovog soka u in vitro probavi // 14. Hrvatski biološki kongres / Caput Mihalić, Katarina ; Mičetić Stanković, Vlatka ; Urlić, Inga ; Mešić Petar, Armin ; Kružić, Petar (ur.).
Zagreb: Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2022. str. 291-292 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1263214 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stabilnost i biodostupnost fitokemikalija špinata
i limunovog soka u in vitro
probavi
(Stability and digestive availability of spinach
lemon juice phytochemicals during in vitro digestion)
Autori
Vujčić Bok, Valerija ; Šola, Ivana ; Rusak, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
14. Hrvatski biološki kongres
Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 12.10.2022. - 16.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Spinacia oleracea L. ; polifenoli ; L-askorbinska kiselina ; nitrati ; oksalati ; in vitro probava
(Spinacia oleracea L. ; polyphenols ; l-ascorbic acid ; nitrate ; oxalate ; in vitro digestion)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati stabilnost i biodostupnost polifenola, nitrata, askorbinske kiseline i oksalne kiseline u vodenim ekstraktima špinata sa različitim dodatkom limunova soka (0, 2, 5, 10 i 20%) u in vitro modelu probave koji obuhvaća tri faze ljudske probave (usta, želudac i crijevo). DPPH i FRAP metodama testirana je potencijalna antioksidaciska aktivnost ekstrakta špinata sa limunovim sokom. Inhibicijom enzima - amilaze testirana je potencijalna antidijabetička aktivnost. U izvornim (neprobavljenim) i probavljenim (početna, usna, želučana i crijevna faza) ekstraktima špinata sa 20% limunovog soka izmjerena je najviša koncentracija ukupnih fenola, flavonoida, fenolnih kiselina, oksalne kiseline i nitrata. Isti ekstrakt imao je najvišu koncentraciju p-kumarinske kiseline nakon početne faze, L- askorbinske kiseline nakon usne faze i kvercetina nakon intestinalne faze in vitro probave. Skoro svi ekstrakti špinata sa limunom su imali visoku biodostupnost individualnih i ukupnih polifenola, nitrata, oksalata i L-askorbinske kiseline u gotovo svim fazama in vitro probave. Povećanjem doze limunovog soka došlo je do povećanja antioksidacijske i antidijabetičke aktivnosti u ekstraktima špinata. Prema tome, najbolji izvor prehrambenih polifenola, nitrata i L-askorbinske kiseline je ekstrakt špinata sa najvećim dodatkom limunovog soka. Navedeni ekstrakt stoga bi se mogao koristiti kao funkcionalno piće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb