Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1263214

Stabilnost i biodostupnost fitokemikalija špinata i limunovog soka u in vitro probavi


Vujčić Bok, Valerija; Šola, Ivana; Rusak, Gordana
Stabilnost i biodostupnost fitokemikalija špinata i limunovog soka u in vitro probavi // 14. Hrvatski biološki kongres / Caput Mihalić, Katarina ; Mičetić Stanković, Vlatka ; Urlić, Inga ; Mešić Petar, Armin ; Kružić, Petar (ur.).
Zagreb: Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2022. str. 291-292 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1263214 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stabilnost i biodostupnost fitokemikalija špinata i limunovog soka u in vitro probavi
(Stability and digestive availability of spinach lemon juice phytochemicals during in vitro digestion)

Autori
Vujčić Bok, Valerija ; Šola, Ivana ; Rusak, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
14. Hrvatski biološki kongres

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 12.10.2022. - 16.10.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Spinacia oleracea L. ; polifenoli ; L-askorbinska kiselina ; nitrati ; oksalati ; in vitro probava
(Spinacia oleracea L. ; polyphenols ; l-ascorbic acid ; nitrate ; oxalate ; in vitro digestion)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati stabilnost i biodostupnost polifenola, nitrata, askorbinske kiseline i oksalne kiseline u vodenim ekstraktima špinata sa različitim dodatkom limunova soka (0, 2, 5, 10 i 20%) u in vitro modelu probave koji obuhvaća tri faze ljudske probave (usta, želudac i crijevo). DPPH i FRAP metodama testirana je potencijalna antioksidaciska aktivnost ekstrakta špinata sa limunovim sokom. Inhibicijom enzima - amilaze testirana je potencijalna antidijabetička aktivnost. U izvornim (neprobavljenim) i probavljenim (početna, usna, želučana i crijevna faza) ekstraktima špinata sa 20% limunovog soka izmjerena je najviša koncentracija ukupnih fenola, flavonoida, fenolnih kiselina, oksalne kiseline i nitrata. Isti ekstrakt imao je najvišu koncentraciju p-kumarinske kiseline nakon početne faze, L- askorbinske kiseline nakon usne faze i kvercetina nakon intestinalne faze in vitro probave. Skoro svi ekstrakti špinata sa limunom su imali visoku biodostupnost individualnih i ukupnih polifenola, nitrata, oksalata i L-askorbinske kiseline u gotovo svim fazama in vitro probave. Povećanjem doze limunovog soka došlo je do povećanja antioksidacijske i antidijabetičke aktivnosti u ekstraktima špinata. Prema tome, najbolji izvor prehrambenih polifenola, nitrata i L-askorbinske kiseline je ekstrakt špinata sa najvećim dodatkom limunovog soka. Navedeni ekstrakt stoga bi se mogao koristiti kao funkcionalno piće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Šola (autor)

Avatar Url Gordana Rusak (autor)

Avatar Url Valerija Vujčić Bok (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vujčić Bok, Valerija; Šola, Ivana; Rusak, Gordana
Stabilnost i biodostupnost fitokemikalija špinata i limunovog soka u in vitro probavi // 14. Hrvatski biološki kongres / Caput Mihalić, Katarina ; Mičetić Stanković, Vlatka ; Urlić, Inga ; Mešić Petar, Armin ; Kružić, Petar (ur.).
Zagreb: Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2022. str. 291-292 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Vujčić Bok, V., Šola, I. & Rusak, G. (2022) Stabilnost i biodostupnost fitokemikalija špinata i limunovog soka u in vitro probavi. U: Caput Mihalić, K., Mičetić Stanković, V., Urlić, I., Mešić Petar, A. & Kružić, P. (ur.)14. Hrvatski biološki kongres.
@article{article, author = {Vuj\v{c}i\'{c} Bok, Valerija and \v{S}ola, Ivana and Rusak, Gordana}, year = {2022}, pages = {291-292}, keywords = {Spinacia oleracea L., polifenoli, L-askorbinska kiselina, nitrati, oksalati, in vitro probava}, title = {Stabilnost i biodostupnost fitokemikalija \v{s}pinata i limunovog soka u in vitro probavi}, keyword = {Spinacia oleracea L., polifenoli, L-askorbinska kiselina, nitrati, oksalati, in vitro probava}, publisher = {Prirodoslovno-matemati\v{c}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vuj\v{c}i\'{c} Bok, Valerija and \v{S}ola, Ivana and Rusak, Gordana}, year = {2022}, pages = {291-292}, keywords = {Spinacia oleracea L., polyphenols, l-ascorbic acid, nitrate, oxalate, in vitro digestion}, title = {Stability and digestive availability of spinach lemon juice phytochemicals during in vitro digestion}, keyword = {Spinacia oleracea L., polyphenols, l-ascorbic acid, nitrate, oxalate, in vitro digestion}, publisher = {Prirodoslovno-matemati\v{c}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font