Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 126308

Rezultati dvogodišnjih ispitivanja Bc sorata pšenice u makropokusima u Republici Hrvatskoj


Tomasović, Slobodan; Mlinar, Rade; Ikić, Ivica; Puškarić, Kristijan
Rezultati dvogodišnjih ispitivanja Bc sorata pšenice u makropokusima u Republici Hrvatskoj // Priopćenja - 38. Znanstveni skup hrvatskih agronoma - s međunarodnim sudjelovanjem / Žimbrek, Tito (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003. str. 131-134 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 126308 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rezultati dvogodišnjih ispitivanja Bc sorata pšenice u makropokusima u Republici Hrvatskoj
(Results of two-year testings of Bc wheat varieties in large-scale trials in the Republic of Croatia)

Autori
Tomasović, Slobodan ; Mlinar, Rade ; Ikić, Ivica ; Puškarić, Kristijan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Priopćenja - 38. Znanstveni skup hrvatskih agronoma - s međunarodnim sudjelovanjem / Žimbrek, Tito - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003, 131-134

Skup
38. Znanstveni skup hrvatskih agronoma - s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.02.2003. - 21.02.2003

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Bc sorte pšenice; prinos; mlinsko pekarska kakvoća
(Bc wheat varieties; yield; milling and baking quality)

Sažetak
Sortiment pšenica Bc Instituta redovito se svake godine ispituje u mreži makropokusa u Republici Hrvatskoj koje pokriva sva značajnija ratarska proizvodna područja naše zemlje. Dat je pregled i usporedba ostvarenih rezultata prinosa sorata Bc Instituta u godinama 2001. i 2002., koje su podijeljene u dvije skupine: standardne sorte (Marija, Sana, Patria, Tina i Liberta) i novije sorte (Zdenka, Mihelca, Aura, Lana, Nina i Prima). Također su dati rezltati analiza mlinsko pekarske kakvoće Bc pšenica. Dvogodišnji prosječni prinos standardnih sorata iznosio je 7, 15 t/ha, a novijih sorata 7, 23 t/ha. Novije sorte u 2002. godini ostvarile su prosječni prinos zrna od 7, 34 t/ha, što predstavlja povećanje u odnosu na prosječni prinos zrna od 7, 12 t/ha iz 2001. Kod novijih sorata, ističu se Prima (7, 7 t/ha) i Nina (7, 35 t/ha), koje su i pojedinačno najbolje po ostvarenim prinosima. Usporedbom prosječnih rezultata analiza mlinsko pekarskih svojstava standardnih i novijih sorata Bc Instituta vidljivo je da novije sorte pokazuju napredak u poboljšanju kakvoće brašna i kruha. U najvažnijim parametrima kakvoće (vlažni ljepak, omekšanje, kvalitetni broj i grupa, energija tijesta, O/R, te padajući broj), značajnije bolji rezultat u odnosu na standardne sorte ostvaruju posebno sorte Zdenka, Mihelca, Aura i Lana koje po svojim svojstvima svrstavamo u kvalitetne krušne pšenice. Ispitivanja standardnih i novih sorata pšenice Bc Instituta u makropokusima u Republici Hrvatskoj potvrđuju napredak u oplemenjivačkom radu stvaranjem genotipova ozime pšenice visoke i stabilne rodnosti, koji daju poboljšanu kakvoću zrna, brašna i kruha.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0106003

Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.


Citiraj ovu publikaciju:

Tomasović, Slobodan; Mlinar, Rade; Ikić, Ivica; Puškarić, Kristijan
Rezultati dvogodišnjih ispitivanja Bc sorata pšenice u makropokusima u Republici Hrvatskoj // Priopćenja - 38. Znanstveni skup hrvatskih agronoma - s međunarodnim sudjelovanjem / Žimbrek, Tito (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003. str. 131-134 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Tomasović, S., Mlinar, R., Ikić, I. & Puškarić, K. (2003) Rezultati dvogodišnjih ispitivanja Bc sorata pšenice u makropokusima u Republici Hrvatskoj. U: Žimbrek, T. (ur.)Priopćenja - 38. Znanstveni skup hrvatskih agronoma - s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Tomasovi\'{c}, Slobodan and Mlinar, Rade and Iki\'{c}, Ivica and Pu\v{s}kari\'{c}, Kristijan}, editor = {\v{Z}imbrek, T.}, year = {2003}, pages = {131-134}, keywords = {Bc sorte p\v{s}enice, prinos, mlinsko pekarska kakvo\'{c}a}, title = {Rezultati dvogodi\v{s}njih ispitivanja Bc sorata p\v{s}enice u makropokusima u Republici Hrvatskoj}, keyword = {Bc sorte p\v{s}enice, prinos, mlinsko pekarska kakvo\'{c}a}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tomasovi\'{c}, Slobodan and Mlinar, Rade and Iki\'{c}, Ivica and Pu\v{s}kari\'{c}, Kristijan}, editor = {\v{Z}imbrek, T.}, year = {2003}, pages = {131-134}, keywords = {Bc wheat varieties, yield, milling and baking quality}, title = {Results of two-year testings of Bc wheat varieties in large-scale trials in the Republic of Croatia}, keyword = {Bc wheat varieties, yield, milling and baking quality}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font