Pregled bibliografske jedinice broj: 1262905
Utjecaj načina sušenje listova ginka (Ginko biloba L.) na sadržaj ukupnih polifenola, flavonoida i antioksidacijsku aktivnost
Utjecaj načina sušenje listova ginka (Ginko biloba L.) na sadržaj ukupnih polifenola, flavonoida i antioksidacijsku aktivnost // Knjiga sažetaka SANITAS 2023- 6. Studentski kongres zaštite zdravlja / Manin, Laura ; Dobrić, Dorotea ; Turkalj, Rebeka ; Mudrovčić, Klaudia ; Škorić, Katarina (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2023. str. 40-40 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1262905 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina sušenje listova ginka (Ginko biloba
L.) na sadržaj ukupnih polifenola, flavonoida i
antioksidacijsku aktivnost
(The influence of the drying method on the total
polyphenol and flavonoid content and antioxidant
activity of ginkgo leaves (Gingko biloba L.))
Autori
Pavličević, Lana ; Jurčević, Iva ; Šamec, Dunja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka SANITAS 2023- 6. Studentski kongres zaštite zdravlja
/ Manin, Laura ; Dobrić, Dorotea ; Turkalj, Rebeka ; Mudrovčić, Klaudia ; Škorić, Katarina - Rijeka : Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2023, 40-40
Skup
SANITAS 2023- 6. Studentski kongres zaštite zdravlja
Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 16.03.2023. - 18.03.2023
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ginko ; Ginkgo biloba L. ; sušenje ; ukupni polifenoli ; ukupni flavonoidi
Sažetak
Listovi ginka (Ginko biloba L.) upotrebljavaju se u tradicionalnoj medicini za poboljšavanje kognitivnih performansi te za tretiranje kardiovaskularnih bolesti. Postoje različite aktivne komponente koje doprinose ljekovitim svojstavima ginka, a neke od njih se svrstavaju u skupinu polifenola, posebice flavonoida koji mogu imati antioksidacijsko djelovanje. Česta je i upotreba čaja lista ginka koji se dobiva sušenjem listova. U ovom radu smo ispitali učinak tri vrste različitog sušenja listova na sadržaj ukupnih polifenola, flavonoida i antioksidacijsku aktivnost. Svježi listovi sušeni su na zraku, u sušioniku s cirkulacijom zraka te u liofilizatoru nakon čega su usitnjeni, pripremljeni su ekstrakti u 80% metanolu te izmjeren sadržaj ukupnih polifenola Folin-Ciocaltea-u metodom, flavonoida metodom s Al2Cl3 te atioksidacijska aktivnost DPPH metodom. Sadržaj ukupnih polifenola nije se značajno razlikovao u uzorcima sušenim u liofilizatoru (44.47 ± 1.45 µg GAE/mg dw) te u sušioniku (43.13 ± 0.43 µg GAE/mg dw) dok je kod listova sušenih na zraku bio nešto niži (39.36 ± 1. 51 µg GAE/mg). Sadžaj ukunih flavonoida pokazao je drugačiji trend te je najviši sadržaj izmeren kod listova sušenih u sušioniku (4.15 ± 0.31 µg CE/mg dw), nešto niži u listovima sušenim na zraku (4.07 ± 0.34 µg CE/mg dw) te najniži u listovima sušenim u liofilizatoru (3.41 ± 0.21 4.07 ± 0.34 µg CE/mg dw). S obzirom na naše rezultate možemo zaključiti da način sušenja utječe na sadržal polifenolnih komponenti u listovima ginka te time potencijalno i na ljekovitost samog pripravka te svakako treba prilikom pripreme listova za medicinsku upotrebu voditi računa o načinu sušenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
--UIP-2019-04-1018 - Uloga biflavonoida u biljkama: Gingko biloba L. kao modelni sustav (GinkoBiFlav) (Šamec, Dunja) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica