Pregled bibliografske jedinice broj: 1262062
Visoka temperatura mijenja koncentraciju ukupnih fenolnih spojeva, glukozinolata, šeera i proteina u klijancima brokule (Brassica oleracea botrytis var. cymosa)
Visoka temperatura mijenja koncentraciju ukupnih fenolnih spojeva, glukozinolata, šeera i proteina u klijancima brokule (Brassica oleracea botrytis var. cymosa) // Zbornik sažetaka 14. Hrvatskog biološkog kongresa / Caput Mihalić, K. ; Mičetić Stanković, V. ; Urlić, I. ; Mešić, A. ; Kružić P. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2022. str. 271-272 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1262062 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Visoka temperatura mijenja koncentraciju ukupnih
fenolnih spojeva, glukozinolata, šeera i proteina
u klijancima brokule (Brassica oleracea botrytis
var. cymosa)
(High temperature changes total phenolics,
glucosinolates, sugars and proteins level in
broccoli sprouts (Brassica oleracea L. convar.
botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.))
Autori
Gmižić, Daria ; Šola, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka 14. Hrvatskog biološkog kongresa
/ Caput Mihalić, K. ; Mičetić Stanković, V. ; Urlić, I. ; Mešić, A. ; Kružić P. - Zagreb : Hrvatsko biološko društvo, 2022, 271-272
Skup
14. Hrvatski biološki kongres
Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 12.10.2022. - 16.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
fitokemikalije ; globalno zatopljenje ; klimatske promjene ; kupusnjače
(Brassicaceae ; climate changes ; global warming ; phytochemicals)
Sažetak
Uz trenutne klimatske promjene, biljke su izložene rastućim temperaturama koje utječu na njihov fitokemijski sastav. U sklopu ovog rada cilj je bio istražiti učinak visoke temperature na koncentraciju ukupnih fenolnih spojeva, proteina, glukozinolata i topivih šećera u klijancima brokule (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.), te navedene fitokemikalije sortirati prema stupnju njihove stabilnosti/osjetljivosti spram visoke temperature. U tu svrhu, u zimskim mjesecima 2021./2022. g. uzgojili smo šest bioloških replika klijanaca brokule pri visokoj temperaturi (38 °C dan/33 °C noć) i, kao kontrolu, šest bioloških replika pri regularnoj temperaturi (23 °C dan/18 °C noć). Ekstrakti liofiliziranog tkiva brokule pripremljeni su u različitim otapalima i provedene su spektrofotometrijske analize spomenutih grupa fitokemikalija. Visoka temperatura značajno je povećala koncentraciju ukupnih fenolnih spojeva i topivih šećera u klijancima brokule, ali smanjila koncentraciju ukupnih proteina i glukozinolata. Među testiranim spojevima klijanaca, najosjetljiviji na visoku temperaturu bili su topivi šećeri čija se koncentracija gotovo udvostručila, a najstabilniji ukupni proteini. Zaključno, visoka temperatura specifično je utjecala na različite skupine fitokemikalija u klijancima brokule, što sugerira potrebu daljnjih detaljnijih istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2020-02-7585 - Indirektni utjecaj globalnog zagrijavanja na fiziološke parametre sisavaca prehranom biljkama uzgojenim pri visokoj temperaturi (TEMPHYS) (Šola, Ivana, HRZZ - 2020-02) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb