Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1262062

Visoka temperatura mijenja koncentraciju ukupnih fenolnih spojeva, glukozinolata, šeera i proteina u klijancima brokule (Brassica oleracea botrytis var. cymosa)


Gmižić, Daria; Šola, Ivana
Visoka temperatura mijenja koncentraciju ukupnih fenolnih spojeva, glukozinolata, šeera i proteina u klijancima brokule (Brassica oleracea botrytis var. cymosa) // Zbornik sažetaka 14. Hrvatskog biološkog kongresa / Caput Mihalić, K. ; Mičetić Stanković, V. ; Urlić, I. ; Mešić, A. ; Kružić P. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2022. str. 271-272 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 1262062 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Visoka temperatura mijenja koncentraciju ukupnih fenolnih spojeva, glukozinolata, šeera i proteina u klijancima brokule (Brassica oleracea botrytis var. cymosa)
(High temperature changes total phenolics, glucosinolates, sugars and proteins level in broccoli sprouts (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.))

Autori
Gmižić, Daria ; Šola, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka 14. Hrvatskog biološkog kongresa / Caput Mihalić, K. ; Mičetić Stanković, V. ; Urlić, I. ; Mešić, A. ; Kružić P. - Zagreb : Hrvatsko biološko društvo, 2022, 271-272

Skup
14. Hrvatski biološki kongres

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 12.10.2022. - 16.10.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
fitokemikalije ; globalno zatopljenje ; klimatske promjene ; kupusnjače
(Brassicaceae ; climate changes ; global warming ; phytochemicals)

Sažetak
Uz trenutne klimatske promjene, biljke su izložene rastućim temperaturama koje utječu na njihov fitokemijski sastav. U sklopu ovog rada cilj je bio istražiti učinak visoke temperature na koncentraciju ukupnih fenolnih spojeva, proteina, glukozinolata i topivih šećera u klijancima brokule (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.), te navedene fitokemikalije sortirati prema stupnju njihove stabilnosti/osjetljivosti spram visoke temperature. U tu svrhu, u zimskim mjesecima 2021./2022. g. uzgojili smo šest bioloških replika klijanaca brokule pri visokoj temperaturi (38 °C dan/33 °C noć) i, kao kontrolu, šest bioloških replika pri regularnoj temperaturi (23 °C dan/18 °C noć). Ekstrakti liofiliziranog tkiva brokule pripremljeni su u različitim otapalima i provedene su spektrofotometrijske analize spomenutih grupa fitokemikalija. Visoka temperatura značajno je povećala koncentraciju ukupnih fenolnih spojeva i topivih šećera u klijancima brokule, ali smanjila koncentraciju ukupnih proteina i glukozinolata. Među testiranim spojevima klijanaca, najosjetljiviji na visoku temperaturu bili su topivi šećeri čija se koncentracija gotovo udvostručila, a najstabilniji ukupni proteini. Zaključno, visoka temperatura specifično je utjecala na različite skupine fitokemikalija u klijancima brokule, što sugerira potrebu daljnjih detaljnijih istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2020-02-7585 - Indirektni utjecaj globalnog zagrijavanja na fiziološke parametre sisavaca prehranom biljkama uzgojenim pri visokoj temperaturi (TEMPHYS) (Šola, Ivana, HRZZ - 2020-02) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Šola (autor)

Avatar Url Daria Gmižić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada www.hbd-sbc.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Gmižić, Daria; Šola, Ivana
Visoka temperatura mijenja koncentraciju ukupnih fenolnih spojeva, glukozinolata, šeera i proteina u klijancima brokule (Brassica oleracea botrytis var. cymosa) // Zbornik sažetaka 14. Hrvatskog biološkog kongresa / Caput Mihalić, K. ; Mičetić Stanković, V. ; Urlić, I. ; Mešić, A. ; Kružić P. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2022. str. 271-272 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Gmižić, D. & Šola, I. (2022) Visoka temperatura mijenja koncentraciju ukupnih fenolnih spojeva, glukozinolata, šeera i proteina u klijancima brokule (Brassica oleracea botrytis var. cymosa). U: Caput Mihalić, K., Mičetić Stanković, V., Urlić, I., Mešić, A. & Kružić P. (ur.)Zbornik sažetaka 14. Hrvatskog biološkog kongresa.
@article{article, author = {Gmi\v{z}i\'{c}, Daria and \v{S}ola, Ivana}, year = {2022}, pages = {271-272}, keywords = {fitokemikalije, globalno zatopljenje, klimatske promjene, kupusnja\v{c}e}, title = {Visoka temperatura mijenja koncentraciju ukupnih fenolnih spojeva, glukozinolata, \v{s}eera i proteina u klijancima brokule (Brassica oleracea botrytis var. cymosa)}, keyword = {fitokemikalije, globalno zatopljenje, klimatske promjene, kupusnja\v{c}e}, publisher = {Hrvatsko biolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gmi\v{z}i\'{c}, Daria and \v{S}ola, Ivana}, year = {2022}, pages = {271-272}, keywords = {Brassicaceae, climate changes, global warming, phytochemicals}, title = {High temperature changes total phenolics, glucosinolates, sugars and proteins level in broccoli sprouts (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.)}, keyword = {Brassicaceae, climate changes, global warming, phytochemicals}, publisher = {Hrvatsko biolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font