Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1261740

Uloga prehrambenih čimbenika u etiopatogenezi akne


Lešin, Dina
Uloga prehrambenih čimbenika u etiopatogenezi akne, 2013., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1261740 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga prehrambenih čimbenika u etiopatogenezi akne
(The role of diet in etiopathogenesis of acne)

Autori
Lešin, Dina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.07

Godina
2013

Stranica
23

Mentor
Bukvić Mokos, Zrinka

Ključne riječi
akne, prehrana, hormoni
(acne, diet, hormones)

Sažetak
Vulgarna akne je kronična, upalna, polietiološka bolest pilosebacealnog ušća, karakterizirana stvaranjem komedona, papula, pustula, nodusa, cista i ožiljaka. Bolest pogađa oba spola i pojavljuje se u svih ljudskih rasa. Prvenstveno se javlja na seborejičkim predjelima tijekom adolescencije. Uz genetske čimbenike, četiri glavna etiopatogenetska čimbenika imaju važnu ulogu u razvoju akne: povećano stvaranje loja, hiperkeratinizacija pilosebacealnog ušća, bakterijska kolonizacija pilosebacealnog folikula i upala. Iako su čimbenici prehrane godinama smatrani nevažnim, suvremeni stav jest da prehrana ima bitnu ulogu u pojavnosti akne i stupnju kliničke manifestacije. Pri tome je najzastupljenija hipoteza o inzulinskoj rezistenciji koja je uključena u etiologiju akne. Temeljni mehanizam djelovanja dijetalnih čimbenika na pojavu akne mogao bi biti utjecaj IGF-1 (inzulinu sličnog faktora rasta-1) na proliferaciju stanica pilosebacealnog ušća. Akutna hiperinzulinemija izazvana konzumacijom hrane s visokim glikemijskim ideksom će uzrokovati povećanje omjera IGF-1 / IGFBP-3 (proteina 3 koji veže inzulinu sličan faktora rasta), čime se pojačavaju učinci IGF-1. Povećanje omjera IGF-1 / IGFBP-3 također će povećati razinu cirkulirajućih androgena i smanjiti razinu SHBG (globulina koji veže spolne hormone), što dovodi do povećane sinteze loja, koja je presudna u razvoju akne. Novije spoznaje o odnosu između prehrane i akne mogle bi omogućiti prevenciju ove vrlo učestale bolesti te u kombinaciji s lokalnom ili sustavnom terapijom poboljšati rezultate liječenja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Dina Lešin (autor)

Avatar Url Zrinka Bukvić Mokos (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lešin, Dina
Uloga prehrambenih čimbenika u etiopatogenezi akne, 2013., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Zagreb
Lešin, D. (2013) 'Uloga prehrambenih čimbenika u etiopatogenezi akne', diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Le\v{s}in, Dina}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {akne, prehrana, hormoni}, title = {Uloga prehrambenih \v{c}imbenika u etiopatogenezi akne}, keyword = {akne, prehrana, hormoni}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Le\v{s}in, Dina}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {acne, diet, hormones}, title = {The role of diet in etiopathogenesis of acne}, keyword = {acne, diet, hormones}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font