Pregled bibliografske jedinice broj: 1261740
Uloga prehrambenih čimbenika u etiopatogenezi akne
Uloga prehrambenih čimbenika u etiopatogenezi akne, 2013., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1261740 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga prehrambenih čimbenika u etiopatogenezi akne
(The role of diet in etiopathogenesis of acne)
Autori
Lešin, Dina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.07
Godina
2013
Stranica
23
Mentor
Bukvić Mokos, Zrinka
Ključne riječi
akne, prehrana, hormoni
(acne, diet, hormones)
Sažetak
Vulgarna akne je kronična, upalna, polietiološka bolest pilosebacealnog ušća, karakterizirana stvaranjem komedona, papula, pustula, nodusa, cista i ožiljaka. Bolest pogađa oba spola i pojavljuje se u svih ljudskih rasa. Prvenstveno se javlja na seborejičkim predjelima tijekom adolescencije. Uz genetske čimbenike, četiri glavna etiopatogenetska čimbenika imaju važnu ulogu u razvoju akne: povećano stvaranje loja, hiperkeratinizacija pilosebacealnog ušća, bakterijska kolonizacija pilosebacealnog folikula i upala. Iako su čimbenici prehrane godinama smatrani nevažnim, suvremeni stav jest da prehrana ima bitnu ulogu u pojavnosti akne i stupnju kliničke manifestacije. Pri tome je najzastupljenija hipoteza o inzulinskoj rezistenciji koja je uključena u etiologiju akne. Temeljni mehanizam djelovanja dijetalnih čimbenika na pojavu akne mogao bi biti utjecaj IGF-1 (inzulinu sličnog faktora rasta-1) na proliferaciju stanica pilosebacealnog ušća. Akutna hiperinzulinemija izazvana konzumacijom hrane s visokim glikemijskim ideksom će uzrokovati povećanje omjera IGF-1 / IGFBP-3 (proteina 3 koji veže inzulinu sličan faktora rasta), čime se pojačavaju učinci IGF-1. Povećanje omjera IGF-1 / IGFBP-3 također će povećati razinu cirkulirajućih androgena i smanjiti razinu SHBG (globulina koji veže spolne hormone), što dovodi do povećane sinteze loja, koja je presudna u razvoju akne. Novije spoznaje o odnosu između prehrane i akne mogle bi omogućiti prevenciju ove vrlo učestale bolesti te u kombinaciji s lokalnom ili sustavnom terapijom poboljšati rezultate liječenja.
Izvorni jezik
Hrvatski