Pregled bibliografske jedinice broj: 1261599
Stavovi ispitanika prema tradicionalnoj obradi mesa u Slavoniji i Baranji
Stavovi ispitanika prema tradicionalnoj obradi mesa u Slavoniji i Baranji // 58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture / Carović-Stanko. Klaudija ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023. str. 95-100 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1261599 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stavovi ispitanika prema tradicionalnoj obradi mesa u Slavoniji i Baranji
(Respondents’ attitudes towards traditional meat processing in Slavonia and Baranja)
Autori
Jelić Milković, Sanja ; Lončarić, Ružica ; Kralik, Igor ; Crnčan, Ana ; Kristić, Jelena ; Januš, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture
/ Carović-Stanko. Klaudija ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023, 95-100
Skup
58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 11.02.2023. - 17.02.2023
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
tradicija ; kolinje ; svinjsko meso ; Osječko-baranjska županija
(tradition ; countybackyard pig slaughter (“kolinje”) ; pork meat ; Osijek-Baranja County)
Sažetak
U Slavoniji i Baranji tradicionalna obrada mesa (kolinje) ne predstavlja samo potrebu za preživljavanjem kroz konzumaciju mesne hrane bogate mastima i proteinima u zimskim mjesecima. Ono tradicionalno, a i danas, predstavlja povezivanje ljudi, očuvanje običaja, starih zanata prerade mesa kroz neke nove prakse, povratak selu kao sinonimu djetinjstva i zdrave hrane. U cilju utvrđivanja u kojoj se mjeri i dalje održava tradicija kolinja u Slavoniji i Baranji te identificiranja stavova o tradicionalnim načinima obrade svinjskog mesa (kolinje), provedeno je online anketno istraživanje na uzorku od 889 ispitanika s područja Osječko-baranjske županije. Istraživanjem su utvrđene statistički značajne razlike u stavovima ispitanika vezanim za tvrdnje kolinje doprinosi očuvanju tradicije, kulture i običaja Slavonije i Baranje (p < 0, 01) i kolinje doprinosi povezivanju ruralnog stanovništva (p < 0, 01) u odnosu na spol ispitanika i tvrdnji kolinje doprinosi deruralizaciji (p < 0, 05) i danas je uzgoj svinja skuplji, te samim time i obrada mesa (p < 0, 01) u odnosu na ekonomski status obitelji ispitanika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Jelena Kristić
(autor)
Igor Kralik
(autor)
Ana Crnčan
(autor)
Sanja Jelić Milković
(autor)
Ružica Lončarić
(autor)