Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1261599

Stavovi ispitanika prema tradicionalnoj obradi mesa u Slavoniji i Baranji


Jelić Milković, Sanja; Lončarić, Ružica; Kralik, Igor; Crnčan, Ana; Kristić, Jelena; Januš, Tea
Stavovi ispitanika prema tradicionalnoj obradi mesa u Slavoniji i Baranji // 58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture / Carović-Stanko. Klaudija ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023. str. 95-100 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1261599 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stavovi ispitanika prema tradicionalnoj obradi mesa u Slavoniji i Baranji
(Respondents’ attitudes towards traditional meat processing in Slavonia and Baranja)

Autori
Jelić Milković, Sanja ; Lončarić, Ružica ; Kralik, Igor ; Crnčan, Ana ; Kristić, Jelena ; Januš, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture / Carović-Stanko. Klaudija ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023, 95-100

Skup
58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 11.02.2023. - 17.02.2023

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
tradicija ; kolinje ; svinjsko meso ; Osječko-baranjska županija
(tradition ; countybackyard pig slaughter (“kolinje”) ; pork meat ; Osijek-Baranja County)

Sažetak
U Slavoniji i Baranji tradicionalna obrada mesa (kolinje) ne predstavlja samo potrebu za preživljavanjem kroz konzumaciju mesne hrane bogate mastima i proteinima u zimskim mjesecima. Ono tradicionalno, a i danas, predstavlja povezivanje ljudi, očuvanje običaja, starih zanata prerade mesa kroz neke nove prakse, povratak selu kao sinonimu djetinjstva i zdrave hrane. U cilju utvrđivanja u kojoj se mjeri i dalje održava tradicija kolinja u Slavoniji i Baranji te identificiranja stavova o tradicionalnim načinima obrade svinjskog mesa (kolinje), provedeno je online anketno istraživanje na uzorku od 889 ispitanika s područja Osječko-baranjske županije. Istraživanjem su utvrđene statistički značajne razlike u stavovima ispitanika vezanim za tvrdnje kolinje doprinosi očuvanju tradicije, kulture i običaja Slavonije i Baranje (p < 0, 01) i kolinje doprinosi povezivanju ruralnog stanovništva (p < 0, 01) u odnosu na spol ispitanika i tvrdnji kolinje doprinosi deruralizaciji (p < 0, 05) i danas je uzgoj svinja skuplji, te samim time i obrada mesa (p < 0, 01) u odnosu na ekonomski status obitelji ispitanika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Jelić Milković, Sanja; Lončarić, Ružica; Kralik, Igor; Crnčan, Ana; Kristić, Jelena; Januš, Tea
Stavovi ispitanika prema tradicionalnoj obradi mesa u Slavoniji i Baranji // 58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture / Carović-Stanko. Klaudija ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023. str. 95-100 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Jelić Milković, S., Lončarić, R., Kralik, I., Crnčan, A., Kristić, J. & Januš, T. (2023) Stavovi ispitanika prema tradicionalnoj obradi mesa u Slavoniji i Baranji. U: Carović-Stanko. Klaudija & Širić, I. (ur.)58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Jeli\'{c} Milkovi\'{c}, Sanja and Lon\v{c}ari\'{c}, Ru\v{z}ica and Kralik, Igor and Crn\v{c}an, Ana and Kristi\'{c}, Jelena and Janu\v{s}, Tea}, editor = {Carovi\'{c}-Stanko. Klaudija and \v{S}iri\'{c}, I.}, year = {2023}, pages = {95-100}, keywords = {tradicija, kolinje, svinjsko meso, Osje\v{c}ko-baranjska \v{z}upanija}, title = {Stavovi ispitanika prema tradicionalnoj obradi mesa u Slavoniji i Baranji}, keyword = {tradicija, kolinje, svinjsko meso, Osje\v{c}ko-baranjska \v{z}upanija}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jeli\'{c} Milkovi\'{c}, Sanja and Lon\v{c}ari\'{c}, Ru\v{z}ica and Kralik, Igor and Crn\v{c}an, Ana and Kristi\'{c}, Jelena and Janu\v{s}, Tea}, editor = {Carovi\'{c}-Stanko. Klaudija and \v{S}iri\'{c}, I.}, year = {2023}, pages = {95-100}, keywords = {tradition, countybackyard pig slaughter (“kolinje”), pork meat, Osijek-Baranja County}, title = {Respondents’ attitudes towards traditional meat processing in Slavonia and Baranja}, keyword = {tradition, countybackyard pig slaughter (“kolinje”), pork meat, Osijek-Baranja County}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font