Pregled bibliografske jedinice broj: 1261404
Primjena koncepta 5S u uređenju radnog mjesta
Primjena koncepta 5S u uređenju radnog mjesta, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Split
CROSBI ID: 1261404 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena koncepta 5S u uređenju radnog mjesta
(Application of the 5S concept in workplace design)
Autori
Radić, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje
Mjesto
Split
Datum
20.09
Godina
2013
Stranica
37
Mentor
Bilić, Boženko
Ključne riječi
Gubici u radu ; 5S ; Lean menadžment ;
(Losses in work ; 5S ; Lean management)
Sažetak
U radu je detaljno opisan 5S koncept i njegovi ciljevi. Na konkretnom primjeru (radnom mjestu studentice) prikazana je primjena 5S koncepta u smanjivanju gubitaka u radu. U uvodu su definirane temeljne karakteristike današnjeg gospodarstva (tržišta), zahtjevi kupaca te mogući pristup otklanjanja gubitaka u proizvodnom procesu. U poglavlju 2. opisana je filozofija razvoja vitke proizvodnje od njenih početaka do danas. Definirana su njena osnovna načela te vrijednost proizvoda sa stajališta kupca. Kvaliteta proizvoda (usluge) prvenstveno se ocjenjuje kroz sposobnost zadovoljenja zahtjeva i potreba kupaca. U poglavlju 3. definirani su oblici rasipanja u radu. Postoji sedam glavnih gubitaka u radu, a kasnije je dodan i osmi. Razlikuju se dvije vrste gubitaka: gubici u proizvodnom procesu i gubici u uredu. U poglavlju 4. ukratko su opisani najvažniji alati i metode Lean menadžmenta (5S, kaizen, kanban, SMED, JIDOKA, JIT i TPM). Lean koncept predstavlja ostvarenje lean načela kroz učinkovitu primjenu metoda i alata, za brže i učinkovitije otkrivanje gubitaka i pogrešaka u proizvodnim sustavima. Uspješna implementacija leana ovisi o mnogo čimbenika koji se moraju poklopiti a sve kreće od dobrog vodstva ili menadžmenta kompanije. Osnovne karakteristike lean upravljanja su kontinuirano poboljšavanje (kaizen) i ljudi, odnosno zaposlenici. U poglavlju 5. detaljno je obrađen 5S koncept i njegovi koraci (sortiranje, urednost, čistoća, normizacija i disciplina). Glavni cilj ove metode je poboljšanje načina rada unutar tvornice ili bilo kakve druge organizacije. U poglavlju 6. prikazana je primjena 5S koncepta u uređenju radnog mjesta studentice. Na konkretnom primjeru korak po korak je opisana provedba 5S metode. U poglavlju 7. sažeti su rezultati završnog rada, te donesen zaključak o širokoj primjeni i jednostavnosti 5S koncepta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne tehničke znanosti