Pregled bibliografske jedinice broj: 1261333
Kakvoća kardamoma s hrvatskog tržišta
Kakvoća kardamoma s hrvatskog tržišta // Knjiga sažetaka. 9. simpozij studenata farmacije i medicinske biokemije / Keser, T ; Šakić, D (ur.).
Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2021. str. 30-30 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1261333 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća kardamoma s hrvatskog tržišta
(The quality of cardamom from the Croatian market)
Autori
Čiča, L ; Blažeković, B
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka. 9. simpozij studenata farmacije i medicinske biokemije
/ Keser, T ; Šakić, D - Zagreb : Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2021, 30-30
ISBN
978-953-8273-09-4
Skup
9. Simpozij studenata farmacije i medicinske biokemije (FARMEBS 2021)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 30.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Kardamom ; Elettaria cardamomum ; eterično ulje ; GC-MS ; kakvoća
(cardamom ; Elettaria cardamomum ; essential oil ; GC-MS ; quality)
Sažetak
Ljekarnička droga Cardamomi fructus ima dugu povijest primjene u Ajurvedi, tradicionalnoj indijskoj medicini, gdje se najviše koristi u liječenju gastrointestinalnih i respiratornih tegoba. Suvremena znanstvena istraživanja kardamoma ograničena su na pretkliničke rezultate koji ukazuju na njegov antioksidativni, protutumorski, protuupalni, spazmolitički, gastroprotektivni i antidijabetički potencijal. Ljekovito djelovanje poglavito se pripisuje sadržaju eteričnog ulja koji je vrlo promjenjiv i ovisan o varijetetu i porijeklu biljnog materijala te metodama ekstrakcije. Cilj ovoga rada bio je utvrditi udio i sastav eteričnog ulja kao kriterija kakvoće kardamoma trenutno dostupnog na hrvatskom tržištu. Farmakopejskom metodom destilacije pomoću vodene pare određen je sadržaj eteričnog ulja kojem je potom analiziran kemijski sastav primjenom plinske kromatografije spregnute s tandemskom spektrometrijom masa (GCMS/MS). Utvrđeno je da su glavne sastavnice kardamomovog eteričnog ulja oksigenirani ciklički monoterpenski spojevi α-terpinil acetat (35, 99–62, 28 %) i 1, 8- cineol (0, 24–30, 62 %). Dobiveni rezultati upućuju na značajne razlike u sadržaju i sastavu ljekovitih tvari u komercijalno dostupnom kardamomovom plodu te ističu superiorniju kakvoću cjelovite droge u odnosu na onu dostupnu u obliku praha.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Biljana Blažeković
(autor)