Pregled bibliografske jedinice broj: 1260294
Biološki aktivne komponente pšenične trave (Triticum aestivum L.) uzgajane u promjenjivim ekološkim uvjetima
Biološki aktivne komponente pšenične trave (Triticum aestivum L.) uzgajane u promjenjivim ekološkim uvjetima, 2022., doktorska disertacija, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1260294 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološki aktivne komponente pšenične trave
(Triticum aestivum L.)
uzgajane u promjenjivim ekološkim uvjetima
(Bioactive compounds in wheat grass (Triticum
aestivum L.)
grown in variable environmental conditions)
Autori
Kristić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.12
Godina
2022
Stranica
185
Mentor
Lisjak, Miroslav ; Rebekić, Andrijana
Ključne riječi
pšenična trava ; antioksidativna aktivnost ; fenoli ; stres
(wheatgrass ; antioxidant activity ; phenols ; stress)
Sažetak
Ciljevi istraživanja jesu bili ispitati genotipsku specifičnost 100 sorti i 5 divljih srodnika pšenične trave s obzirom na sadržaj biološki aktivnih komponenti, ispitati utjecaj biofortifikacije sjemena sa Zn i Se na bioaktivne komponente u soku, ispitati utjecaj različitih okolišnih uvjeta na bioaktivne komponente kod pšenične trave uzgojene iz biofortificiranog zrna te usporediti rezultate antioksidativne aktivnosti utvrđene različitim laboratorijskim metodama. Prvo je uzgojeno 100 sorti i 5 divljih srodnika pšenične trave. Određeni su kloroplastni pigmenti, fenoli, flavonoidi i antioksidativna aktivnost DPPH metodom. U poljskom pokusu, je posijano 9 sorti pšenice te je provedena biofortifikacija Se i Zn, u fazi cvatnje sa 1, 5 kg Zn ha-1 i 10 g Se ha-1 i u drugom tretmanu u fazi cvatnje i mliječne zriobe s jednakom količinom Se i Zn. Iz dobivenog zrna je uzgajana pšenična trava u kontroliranim uvjetima te su otkosi pšenične trave odrađeni na 6., 8. i 10. dan od dana sjetve. Za ovaj pokus, uz prethodno nabrojane analize utvrđena je antioksidativna aktivnost FRAP metodom i sadržaj vitamina C. U četvrtom pokusu, kada je pšenična trava uzgajana u kontroliranim uvjetima, koristilo se biofortificirano i nebiofortificirano sjeme. U soku su, uz sve analize odrađene u trećem pokusu, odrađene slijedeće metode: ORAC metoda, određivanje kapaciteta kelatiranja Fe iona, određivanje MDA, prolina, fenolnih kiselina, flavanola. Kroz sve pokuse sorta pšenične trave s najnižom antioksidativnom aktivnošću je bila Antonius, a s najvišim vrijednostima antioksidativne aktivnosti isticale su se sorte Ilirija, Soissons i Srpanjka. 6. dan otkosa se pokazao najoptimalnijim s obzirom na sadržaj bioaktivnih komponenti u soku. Sok pšenične trave uzgajane pri nižim temperaturama i pri zalijevanju svakih 48 sati, sadržavao je više fenolnih spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek