Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1260287

Utjecaj biofortifikacije selenom i cinkon na neka kvalitativna svojstva sorte vinove loze cabernet sauvignon


Varžić, Iva
Utjecaj biofortifikacije selenom i cinkon na neka kvalitativna svojstva sorte vinove loze cabernet sauvignon, 2022., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (Zavod za biljnu proizvodnju i biotehnologiju), Osijek


CROSBI ID: 1260287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj biofortifikacije selenom i cinkon na neka kvalitativna svojstva sorte vinove loze cabernet sauvignon
(The effect of selenium and zinc biofortification on some qualitative traits in grape cultivar cabernet sauvignon)

Autori
Varžić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (Zavod za biljnu proizvodnju i biotehnologiju)

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2022

Stranica
42

Mentor
Rebekić, Andrijana

Ključne riječi
biofortifikacija ; selen ; cink ; Cabernet sauvignon ; kvalitativna svojstva
(biofortification ; selenium ; zinc ; Cabernet sauvignon ; qualitative traits)

Sažetak
Istraživanje je provedeno tijekom 2021. godine na fakultetskom pokušalištu Mandićevac, koje pripada vinogorju Đakovo. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj biofortifikacije selenom i cinkom na neka kvalitativna svojstva sorte vinove loze cabernet sauvignon. Pokus je postavljen prema potpuno slučajnom planu s 2 tretmana u 6 ponavljanja. Biofortifikacija selenom i cinkom provedena je u fazi cvatnje i fazi šare. Nakon pripreme uzoraka mošta i vina provedena je simulacija probave in vitro prema Minekusu i sur. (2014.). Ukupne i bioraspoložive koncentracije cinka i selena u uzorcima mošta i vina utvrđene su pomoću ICP-OS i ICP-MS tehnike. Osim toga, određen je sadržaj ukupnih šećera, ukupnih kiselina i pH vrijednosti u uzorcima mošta i vina. Statistička obrada podataka je provedena pomoću programa SAS Enterprise Guide 7.1., a t test je korišten za utvrđivanje razlika između ispitivanih tretmana. Provedenim t testom utvrđen je značajan utjecaj biofortifikacije cinkom i selenom na ukupnu koncentraciju cinka u vinu, bioraspoloživu koncentraciju cinka u moštu te bioraspoloživu koncentraciju selena u vinu. Utjecaj biofortifikacije cinkom i selenom na ispitivana kvalitativna svojstva nije utvrđen.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Andrijana Rebekić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.fazos.hr dabar.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Varžić, Iva
Utjecaj biofortifikacije selenom i cinkon na neka kvalitativna svojstva sorte vinove loze cabernet sauvignon, 2022., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (Zavod za biljnu proizvodnju i biotehnologiju), Osijek
Varžić, I. (2022) 'Utjecaj biofortifikacije selenom i cinkon na neka kvalitativna svojstva sorte vinove loze cabernet sauvignon', diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (Zavod za biljnu proizvodnju i biotehnologiju), Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Var\v{z}i\'{c}, Iva}, year = {2022}, pages = {42}, keywords = {biofortifikacija, selen, cink, Cabernet sauvignon, kvalitativna svojstva}, title = {Utjecaj biofortifikacije selenom i cinkon na neka kvalitativna svojstva sorte vinove loze cabernet sauvignon}, keyword = {biofortifikacija, selen, cink, Cabernet sauvignon, kvalitativna svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Var\v{z}i\'{c}, Iva}, year = {2022}, pages = {42}, keywords = {biofortification, selenium, zinc, Cabernet sauvignon, qualitative traits}, title = {The effect of selenium and zinc biofortification on some qualitative traits in grape cultivar cabernet sauvignon}, keyword = {biofortification, selenium, zinc, Cabernet sauvignon, qualitative traits}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font