Pregled bibliografske jedinice broj: 1260287
Utjecaj biofortifikacije selenom i cinkon na neka kvalitativna svojstva sorte vinove loze cabernet sauvignon
Utjecaj biofortifikacije selenom i cinkon na neka kvalitativna svojstva sorte vinove loze cabernet sauvignon, 2022., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (Zavod za biljnu proizvodnju i biotehnologiju), Osijek
CROSBI ID: 1260287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj biofortifikacije selenom i cinkon na neka
kvalitativna svojstva sorte vinove loze cabernet
sauvignon
(The effect of selenium and zinc biofortification
on some qualitative traits in grape cultivar
cabernet sauvignon)
Autori
Varžić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (Zavod za biljnu proizvodnju i biotehnologiju)
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2022
Stranica
42
Mentor
Rebekić, Andrijana
Ključne riječi
biofortifikacija ; selen ; cink ; Cabernet sauvignon ; kvalitativna svojstva
(biofortification ; selenium ; zinc ; Cabernet sauvignon ; qualitative traits)
Sažetak
Istraživanje je provedeno tijekom 2021. godine na fakultetskom pokušalištu Mandićevac, koje pripada vinogorju Đakovo. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj biofortifikacije selenom i cinkom na neka kvalitativna svojstva sorte vinove loze cabernet sauvignon. Pokus je postavljen prema potpuno slučajnom planu s 2 tretmana u 6 ponavljanja. Biofortifikacija selenom i cinkom provedena je u fazi cvatnje i fazi šare. Nakon pripreme uzoraka mošta i vina provedena je simulacija probave in vitro prema Minekusu i sur. (2014.). Ukupne i bioraspoložive koncentracije cinka i selena u uzorcima mošta i vina utvrđene su pomoću ICP-OS i ICP-MS tehnike. Osim toga, određen je sadržaj ukupnih šećera, ukupnih kiselina i pH vrijednosti u uzorcima mošta i vina. Statistička obrada podataka je provedena pomoću programa SAS Enterprise Guide 7.1., a t test je korišten za utvrđivanje razlika između ispitivanih tretmana. Provedenim t testom utvrđen je značajan utjecaj biofortifikacije cinkom i selenom na ukupnu koncentraciju cinka u vinu, bioraspoloživu koncentraciju cinka u moštu te bioraspoloživu koncentraciju selena u vinu. Utjecaj biofortifikacije cinkom i selenom na ispitivana kvalitativna svojstva nije utvrđen.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Andrijana Rebekić
(mentor)