Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1260286

Utjecaj bifortifikacije cinkom i selenom na sadržaj mikroelemenata u soku i prahu pšenične trave


Štangl, Ivona
Utjecaj bifortifikacije cinkom i selenom na sadržaj mikroelemenata u soku i prahu pšenične trave, 2022., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (Zavod za biljnu proizvodnju i biotehnologiju), Osijek


CROSBI ID: 1260286 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj bifortifikacije cinkom i selenom na sadržaj mikroelemenata u soku i prahu pšenične trave
(The effect of zinc and selenium biofortification on micronutrient content of wheatgrass juice and powder)

Autori
Štangl, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (Zavod za biljnu proizvodnju i biotehnologiju)

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2022

Stranica
37

Mentor
Rebekić, Andrijana

Ključne riječi
biofortifikacija ; pšenična trava ; pšenični sok ; prah pšenične trave ; mikroelement ; cink ; selen
(biofortification ; wheatgrass ; wheatgrass juice ; wheatgrass powder ; microelements ; zinc ; selenium)

Sažetak
Biofortifikacija je postupak kojim se ciljano želi povećati koncentracija pojedinih mikroelemenata. U radu je ispitan utjecaj biofortifikacije cinkom i selenom na koncentraciju željeza, mangana, cinka i selena u soku prahu pšenične trave na sortama Divana i Ilirija. Utvrđene se značajno više koncentracije svih ispitivanih elemenata u prahu u odnosu na sok pšenične trave. Ispitana je i starost klijanaca, odnosno kako broj dana nakon sjetve utječu na koncentraciju Fe, Mn, Zn i Se. Koncentracija Fe, Zn i Se u soku pšenične trave opadaju od 6. prema 10. danu nakon sjetve, dok koncentracija Mn raste.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Andrijana Rebekić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.fazos.hr dabar.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Štangl, Ivona
Utjecaj bifortifikacije cinkom i selenom na sadržaj mikroelemenata u soku i prahu pšenične trave, 2022., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (Zavod za biljnu proizvodnju i biotehnologiju), Osijek
Štangl, I. (2022) 'Utjecaj bifortifikacije cinkom i selenom na sadržaj mikroelemenata u soku i prahu pšenične trave', diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (Zavod za biljnu proizvodnju i biotehnologiju), Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}tangl, Ivona}, year = {2022}, pages = {37}, keywords = {biofortifikacija, p\v{s}eni\v{c}na trava, p\v{s}eni\v{c}ni sok, prah p\v{s}eni\v{c}ne trave, mikroelement, cink, selen}, title = {Utjecaj bifortifikacije cinkom i selenom na sadr\v{z}aj mikroelemenata u soku i prahu p\v{s}eni\v{c}ne trave}, keyword = {biofortifikacija, p\v{s}eni\v{c}na trava, p\v{s}eni\v{c}ni sok, prah p\v{s}eni\v{c}ne trave, mikroelement, cink, selen}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}tangl, Ivona}, year = {2022}, pages = {37}, keywords = {biofortification, wheatgrass, wheatgrass juice, wheatgrass powder, microelements, zinc, selenium}, title = {The effect of zinc and selenium biofortification on micronutrient content of wheatgrass juice and powder}, keyword = {biofortification, wheatgrass, wheatgrass juice, wheatgrass powder, microelements, zinc, selenium}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font