Pregled bibliografske jedinice broj: 1260212
Utjecaj termina berbe i malčiranja na sadržaj nitratnog dušika u peršinu (Petroselinum Crispum Mill. A. W. Hill).
Utjecaj termina berbe i malčiranja na sadržaj nitratnog dušika u peršinu (Petroselinum Crispum Mill. A. W. Hill)., 2017., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel Poreč, Poreč
CROSBI ID: 1260212 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj termina berbe i malčiranja na sadržaj nitratnog dušika u peršinu (Petroselinum Crispum Mill. A. W. Hill).
(Effects of harvesting time and mulching on nitrate content in parsley (Petroselinum Crispum Mill. A. W. Hill) leafs)
Autori
Arno Saina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni odjel Poreč
Mjesto
Poreč
Datum
23.09
Godina
2017
Stranica
45
Mentor
Petrović, Siniša
Ključne riječi
peršin, malčiranje, nitratni dušik, određivanje nitrata
(parsley, mulching, nitrate, nitrate determination)
Sažetak
U ovom radu obavljeno je mjerenje nitratnog dušika u u dvije sorte peršina: domaći i kovrčavi. Obje sorte su bile uzgojene u poljskom pokusu, pod istim uvjetima, sa i bez prekrivanja malčem. Najveća vrijednost očitala se u 2. berbi u nemalčiranom peršinu lišćaru sa 474, 87 (µg/ g tvari) NO3, nemalčirana varijanta te sorte dala je statistički značajno (P< 0, 05)manju vrijednost svega 114, 87 (µg/ g tvari) što nam pokazuje negativan utjecaj malča na nakupljanju nitrata u biljci. Sorta kovrčavi peršin je dala sličnu vrijednost nitratnog dušika u nemalčiranom uzorku kao i kod lišćara ali se također u uzorku uzgojenom na malču vidi značajna razlika, tu je vrijednost nesto niža 62, 43 (µg/ g) tvari. Analizirajem 3. berbe se ponovno vidi negativan utjecaj malča na malčiranim uzorcima peršina obiju sorata, uzorci kontrola imali su značajno veću vrijednost NO3 u odnosu na malčirane varijante. Najveću vrijednost je tu imao kovrčavi peršin kontrola sa 110, 93 (µg/ g tvari) a njegova malčirana varijanta 41, 87 (µg/ g tvari). Niže vrijednosti očitane su ovdje kod sorte domaćeg lišćara, kontrola je iznosila 46, 87 (µg/ g tvari) a malčirani lišćar samo 7, 5 (µg/ g tvari). Treća berba pokazala je znatno manje vrijednosti, u odnosu na drugu berbu. Razlog ovakve razlike može biti povezan s nedostatkom dušika u tlu zbog izostanka gnojenja i usporenom vegetacijom zbog kasnog termina 3. berbe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)