Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1260212

Utjecaj termina berbe i malčiranja na sadržaj nitratnog dušika u peršinu (Petroselinum Crispum Mill. A. W. Hill).


Arno Saina
Utjecaj termina berbe i malčiranja na sadržaj nitratnog dušika u peršinu (Petroselinum Crispum Mill. A. W. Hill)., 2017., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel Poreč, Poreč


CROSBI ID: 1260212 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj termina berbe i malčiranja na sadržaj nitratnog dušika u peršinu (Petroselinum Crispum Mill. A. W. Hill).
(Effects of harvesting time and mulching on nitrate content in parsley (Petroselinum Crispum Mill. A. W. Hill) leafs)

Autori
Arno Saina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Poljoprivredni odjel Poreč

Mjesto
Poreč

Datum
23.09

Godina
2017

Stranica
45

Mentor
Petrović, Siniša

Ključne riječi
peršin, malčiranje, nitratni dušik, određivanje nitrata
(parsley, mulching, nitrate, nitrate determination)

Sažetak
U ovom radu obavljeno je mjerenje nitratnog dušika u u dvije sorte peršina: domaći i kovrčavi. Obje sorte su bile uzgojene u poljskom pokusu, pod istim uvjetima, sa i bez prekrivanja malčem. Najveća vrijednost očitala se u 2. berbi u nemalčiranom peršinu lišćaru sa 474, 87 (µg/ g tvari) NO3, nemalčirana varijanta te sorte dala je statistički značajno (P< 0, 05)manju vrijednost svega 114, 87 (µg/ g tvari) što nam pokazuje negativan utjecaj malča na nakupljanju nitrata u biljci. Sorta kovrčavi peršin je dala sličnu vrijednost nitratnog dušika u nemalčiranom uzorku kao i kod lišćara ali se također u uzorku uzgojenom na malču vidi značajna razlika, tu je vrijednost nesto niža 62, 43 (µg/ g) tvari. Analizirajem 3. berbe se ponovno vidi negativan utjecaj malča na malčiranim uzorcima peršina obiju sorata, uzorci kontrola imali su značajno veću vrijednost NO3 u odnosu na malčirane varijante. Najveću vrijednost je tu imao kovrčavi peršin kontrola sa 110, 93 (µg/ g tvari) a njegova malčirana varijanta 41, 87 (µg/ g tvari). Niže vrijednosti očitane su ovdje kod sorte domaćeg lišćara, kontrola je iznosila 46, 87 (µg/ g tvari) a malčirani lišćar samo 7, 5 (µg/ g tvari). Treća berba pokazala je znatno manje vrijednosti, u odnosu na drugu berbu. Razlog ovakve razlike može biti povezan s nedostatkom dušika u tlu zbog izostanka gnojenja i usporenom vegetacijom zbog kasnog termina 3. berbe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Rijeci

Profili:

Avatar Url Siniša Petrović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Arno Saina
Utjecaj termina berbe i malčiranja na sadržaj nitratnog dušika u peršinu (Petroselinum Crispum Mill. A. W. Hill)., 2017., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel Poreč, Poreč
Arno Saina (2017) 'Utjecaj termina berbe i malčiranja na sadržaj nitratnog dušika u peršinu (Petroselinum Crispum Mill. A. W. Hill).', diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel Poreč, Poreč.
@phdthesis{phdthesis, year = {2017}, pages = {45}, keywords = {per\v{s}in, mal\v{c}iranje, nitratni du\v{s}ik, odre\djivanje nitrata}, title = {Utjecaj termina berbe i mal\v{c}iranja na sadr\v{z}aj nitratnog du\v{s}ika u per\v{s}inu (Petroselinum Crispum Mill. A. W. Hill).}, keyword = {per\v{s}in, mal\v{c}iranje, nitratni du\v{s}ik, odre\djivanje nitrata}, publisherplace = {Pore\v{c}} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2017}, pages = {45}, keywords = {parsley, mulching, nitrate, nitrate determination}, title = {Effects of harvesting time and mulching on nitrate content in parsley (Petroselinum Crispum Mill. A. W. Hill) leafs}, keyword = {parsley, mulching, nitrate, nitrate determination}, publisherplace = {Pore\v{c}} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font