Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1260201

Sadržaj likopena u plodu odabranih sorti rajčice (Solanum lycopersicum L.) i antioksidacijska aktivnost ekstrakata likopena određena DPPH metodom


Hrgar, Doroteja
Sadržaj likopena u plodu odabranih sorti rajčice (Solanum lycopersicum L.) i antioksidacijska aktivnost ekstrakata likopena određena DPPH metodom, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel Poreč, Poreč


CROSBI ID: 1260201 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj likopena u plodu odabranih sorti rajčice (Solanum lycopersicum L.) i antioksidacijska aktivnost ekstrakata likopena određena DPPH metodom
(Content of lycopene in tomato (Solanum lycopersicum L.) varieties and antioxidant activity of lycopene extracts determined by DPPH method)

Autori
Hrgar, Doroteja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Poljoprivredni odjel Poreč

Mjesto
Poreč

Datum
19.09

Godina
2021

Stranica
39

Mentor
Petrović, Siniša

Ključne riječi
rajčica, Solanum lycopersicum L., ekstrakcija, likopen, antioksidacijska aktivnost, DPPH test
(tomato, Solanum lycopersicum L., extraction, lycopen, antioxidative activity, DPPH test)

Sažetak
Rajčica (Solanum lycopersicum L.) pripada porodici pomoćnica (Solanaceae) i potječe iz Južne Amerike. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja se uzgaja se u toplijim dijelovima svih kontinenata radi plodova koji se upotrebljavaju svježi, kuhaju, konzerviraju ili prerađuju. Osim različitih hranjivih tvari rajčica je značajan izvor biljnog pigmenta likopena iz skupine karotenoida koji joj daje karakterističnu crvenu boju. Likopen ima značajno antioksidativno djelovanje te može pomoći kod oksidativnog stresa a također i štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala. U ovom radu utvrđena je količina likopena u plodovima odabranih sorti rajčice nakon ekstrakcije organskim otapalima, i ispitana je antioksidacijska aktivnost dobivenih ekstrakata. Ekstrakcija likopena provedena smjesom otapala heksan : metanol : aceton (2:1:1), a sadržaj likopena izražen je u mg/kg mokre tvari.. Najveći sadržaj likopena utvrđen je u sorti Heinz 5408 od 22, 57 mg/kg mokre tvari. Nešto niže vrijednosti zabilježene su u sortama Red vally, Lycomec i UG 124, a najmanju vrijednost imala je sorta Perfect peel gdje je izmjena vrijednost od 16, 66 mg/kg mokre tvari. Antioksidacijska aktivnost priređenih ekstrakata ispitana je mjerenjem njihovog utjecaja na stabilni slobodni radikal 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikal (DPPH). Najveću izmjerenu antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt sorte sorta Heinz 5408 koja iznosi 12, 40%, dok je sorta Lycomec pokazala najmanju antioksidacijsku aktivnost od 3, 92%. Sorte UG 124 i Red vally pokazale su antioksidacijsku aktivnost od 9, 04% i 5, 63%. Sorta Perfect peel ima nešto malo višu antioksidacijsku aktivnost nego najslabija sorta Lycomec, a ona iznosi 4, 25%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Rijeci

Profili:

Avatar Url Siniša Petrović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hrgar, Doroteja
Sadržaj likopena u plodu odabranih sorti rajčice (Solanum lycopersicum L.) i antioksidacijska aktivnost ekstrakata likopena određena DPPH metodom, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel Poreč, Poreč
Hrgar, D. (2021) 'Sadržaj likopena u plodu odabranih sorti rajčice (Solanum lycopersicum L.) i antioksidacijska aktivnost ekstrakata likopena određena DPPH metodom', diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel Poreč, Poreč.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hrgar, Doroteja}, year = {2021}, pages = {39}, keywords = {raj\v{c}ica, Solanum lycopersicum L., ekstrakcija, likopen, antioksidacijska aktivnost, DPPH test}, title = {Sadr\v{z}aj likopena u plodu odabranih sorti raj\v{c}ice (Solanum lycopersicum L.) i antioksidacijska aktivnost ekstrakata likopena odre\djena DPPH metodom}, keyword = {raj\v{c}ica, Solanum lycopersicum L., ekstrakcija, likopen, antioksidacijska aktivnost, DPPH test}, publisherplace = {Pore\v{c}} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hrgar, Doroteja}, year = {2021}, pages = {39}, keywords = {tomato, Solanum lycopersicum L., extraction, lycopen, antioxidative activity, DPPH test}, title = {Content of lycopene in tomato (Solanum lycopersicum L.) varieties and antioxidant activity of lycopene extracts determined by DPPH method}, keyword = {tomato, Solanum lycopersicum L., extraction, lycopen, antioxidative activity, DPPH test}, publisherplace = {Pore\v{c}} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font