Pregled bibliografske jedinice broj: 1259687
Hranjive tvari za mikroorganizme kao enološka sredstva.
Hranjive tvari za mikroorganizme kao enološka sredstva., 2019., diplomski rad, preddiplomski, Poreč
CROSBI ID: 1259687 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranjive tvari za mikroorganizme kao enološka sredstva.
(Nutrients for microorganisms in enology.)
Autori
Grčić, Petar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Mjesto
Poreč
Datum
23.09
Godina
2019
Stranica
31
Mentor
Petrović, Siniša
Ključne riječi
kvasci, hranjive tvari, malolaktična fermentacija
(yeast, nutrients, malolactic fermentation)
Sažetak
U procesu prerade mošta vrenjem kvasci imaju odlučujuću ulogu jer njihovim djelovanjem nastaje konačni proizvod - vino određenih osobina. Na njihovu fermentativnu sposobnost u velikoj mjeri utječe dostupnost hranjivih tvari u moštu. Ako ih nema dovoljno i u odgovarajućem odnosu potrebno ih je dodati. Isto vrijedi i za bakterije malolaktične fermentacije. U radu je dan prikaz uloge kvasaca i bakterija u vinifikaciji. Navedene su njihove potrebe za hranjivim tvarima i proizvodi kojima se koristimo u proizvodnji vina kako bi proces tekao na zadovoljavajući način.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija